Kakeibo - säästämistä japanilaiseen tyyliin

Kakeibo – säästämistä japanilaiseen tyyliin

Kakeibo on uusin Japanista länsimaihin levinnyt villitys. KonMari auttoi meidät järjestämään kotimme - nyt on talouden vuoro.

Kakeibo on kotitalouksille tarkoitettu tilikirja, jonka ideana on auttaa käyttäjäänsä säästämään rahaa joka kuukausi. Kirjaan yksinkertaisesti laitetaan ylös kuukauden tulot ja menot ja tarkkaillaan omaa kulutusta säästämismielessä. Kakeibon nerokkuus kuitenkin piilee japanilaisessa suhtautumisessa säästämiseen. Sen sijaan, että keskitymme asioihin, joita emme voi ostaa, säästäminen nähdään rahan käyttämisenä oikealla tavalla.

Jos säästäminen tuottaa sinulle hankaluuksia, sinun kannattaa tutustua tähän helppoon metodiin. Jutun lopusta löydät myös ilmaisen kakeibo -mallin!

Mikä kakeibo on ja miten sitä käytetään?

Sana kakeibo voidaan kääntää kotitalouden tilikirjaksi. Se on kalenteri, johon merkitään päivittäin ja viikoittain omat menot, jotka sitten lasketaan kuun lopussa yhteen. Tässä ei olisi itsessään vielä mitään uutta tai erikoista, mutta kakeiboon merkitään tulojen ja menojen lisäksi myös säästötavoitteet ja pohdintoja omasta rahankulutuksesta. Nämä toimivat apuna omien säästötaitojen kehittämisessä.

Kakeibona voi toimia tavallinen muistivihko, mutta käytäntö on helpompi ja mukavampi valmiin kirjan avulla. Suomessa julkaistiin tänä vuonna käännös Fumiko Chiban englanninkielisestä kirjasta Kakeibo - Japanese Art of Saving Money. Suomeksi kirja on käännetty Kakeibo: säästämisen taito. Se ohjeistaa täyttämään kakeibo seuraavalla tavalla:

 1. Kuukauden alussa kirjoitat ylös:
  • Paljonko tuloja sinulla on
  • Paljonko kiinteitä menoja sinulla on
  • Paljonko rahaa on käytössä
  • Paljonko haluat säästää ja mihin asioihin
  • Paljonko voit kuluttaa
  Näiden lisäksi voit tehdä myös omia muistiinpanoja. Chiba kannustaa kirjoittamaan, mihin kohteeseen haluat säästää tai esimerkiksi antamaan itsellesi rohkaisun sanoja.
   
 2. Kuukauden aikana kirjaat ylös päivittäiset menosi. Joissain kakeiboissa on valmiit kategoriat erityyppisille menoille, mutta Chiban kirjan sivuilta löytyy tyhjät sarakkeet, joihin voit nimetä itsellesi sopivat kulut. Näitä voi olla esimerkiksi “ruokakauppa”, “kahvila” tai “vaatteet”. Ideana on, että näet paitsi paljonko rahaa on kulunut, myös mihin se on kulunut.
   
 3. Kuukauden lopussa kirjoitat kakeiboosi yhteenvedon, jossa kirjaat ylös, paljonko rahaa sinulla oli kulutettavaksi kuun aikana, paljonko olisit halunnut kuluttaa ja paljonko olet säästänyt. Tämän jälkeen vastaat vielä avoimiin kysymyksiin:
  • Pääsitkö säästötavoitteeseesi tässä kuussa?
  • Mitä säästämiskeinoja keksit?
  • Mihin asioihin käytit liikaa rahaa?
  • Mitä teet toisin ensi kuussa?
  Kysymykset auttavat sinua oppimaan ja valmistautumaan paremmin seuraavan kuukauden säästötavoitteisiin.
   

Miksi kakeibo on niin tehokas apu säästämiseen?

Kakeibon tehoon vaikuttaa neljä tärkeää tekijää:
 
 1. Havainnollistaminen: Kirjaamalla kakeiboon selkeästi ylös, miten paljon ja mihin rahojasi käytät auttaa sinua näkemään omaa kulutustasi laajemmassa mittakaavassa. Käsinkirjoittaminen auttaa myös konkretisoimaan asian. Oman kulutuksen tuominen käsinkosketeltavaksi on tärkeää esimerkiksi, jos sinun tulee usein maksettua ostoksesi kortilla ja erityisesti lähimaksulla. Maksaminen nopealla pankkikortin heilautuksella on kätevää, mutta etäännyttää kuluttajan omasta rahankäytöstään.
 2. Reflektointi: Kakeibossa esitettyihin kysymyksiin kannattaa vastata ajatuksella joka kuukausi. Opit niiden kautta sekä virheistä että onnistumisista ja voit menestyä paremmin seuraavassa kuukaudessa. Reflektointi auttaa sinua kehittämään itseäsi säästäjänä.
 3. Asennemuutos: Kakeibo tuo esille japanilaisten suhtautumisen säästämiseen. Sen sijaan, että säästämisen ajatellaan olevan asioista paitsi jäämistä, se nähdään rahan käyttämisenä hyvin. Tämä muuttaa tyypillisen negatiivisen asennoitumisen säästämisestä positiiviseen, mikä kannustaa eteenpäin huomattavasti paremmin.
 4. Välttämättömyydet vs. mielihalut: Täytettyä kakeiboasi katsoessa opit nopeasti erottamaan toisistaan välttämättömät menot ja mielihalut. Syöminen on välttämätöntä, mutta esimerkiksi päivittäinen lounasravintolassa käyminen vie kuukaudessa huomattavasti rahaa. Jo pari päivää viikossa omilla eväillä voi auttaa sinua pääsemään säästötavoitteisiisi.

Onnistu säästämisessä kakeibon avulla

Säästämistä ei ole aina helppo aloittaa, mutta siihen pätee sama sääntö kuin liikuntaan - sinun on vain löydettävä itsellesi mielekäs tapa harjoittaa sitä. Kakeibo voi olla juuri se menetelmä, jonka avulla onnistut säästämään. Se auttaa sinua tiedostamaan rahankäyttöäsi ja tuo säästämisen osaksi jokapäiväistä elämääsi.

Fumiko Chiban Kakeibo: säästämisen taito on vain yksi esimerkki kakeiboista. Japanista löytyvissä versioissa saattaa vilistä yliampuvan söpöjä piirroshahmoja ja niissä voi olla valmiit kategoriat eri menoille. Chiban kirja on ulkonäöltään ja sisällöltään hyvin yksinkertainen, mutta voikin siksi sopia ensikertalaiselle. 
Kokeile kakeiboa ja onnistu säästämisessä!

Kokeile ilmaiseksi

Ilmainen kakeibo-pohja
 

Haluaisitko kokeilla kakeiboa? Teimme sinulle ilmaisen kakeibo-mallin pdf-muodossa, jonka avulla sinun on helppo tutustua kakeibo-metodiin. Yhtä kuukautta varten sinun tulee tulostaa 1 kpl kuukausinäkymää ja 4 - 5 kpl viikkonäkymiä.

Lataa ja tulosta kuukausinäkymä tästä ⇒
Lataa ja tulosta viikkonäkymät tästä ⇒

Lue myös