Sähkön hinta tällä hetkellä ja syitä miksi se vaihtelee

Mikä on sähkön hinta kwh eli kilowattitunnilta?

Sähkön hinta ilmoitetaan yleensä kwh:n eli kilowattitunnin mukaan, mikä on energian mittayksikkö. Yksi kWh maksaa tavallisesti 5–7 senttiä mutta viime aikojen hinnannousun myötä yksi kWh on voinut maksaa jopa 45 senttiä. Hinta riippuu sähkön alkuperästä ja sopimustyypistä. Hinta saattaa vaihdella merkittävästi eri sähköyhtiöiden ja sopimusten välillä, minkä vuoksi sähkön kilpailutus ja sähkövertailu kannattaa.

Vaikka kWh käsite olisikin tuttu, niin osaammeko määrittää, kuinka paljon 1 kWh on rahassa mitattuna ja mitä sillä saa?

Yhden kilowattitunnin hinta on helpompi käsittää, kun katsotaan paljonko arkiset asiat kuluttavat sähköä ja paljonko niiden käyttäminen maksaa. Havainnollistetaan asiaa kahden esimerkin avulla:

Saunot sähkösaunassa kaksi kertaa viikossa 1,5 h kerrallaan kWh:n ollessa 7 senttiä. Löylyttelyyn kuluu sähköä 832 kWh/vuosi. Hinnaksi tulee noin 58 euroa vuodessa. Kymmenessä vuodessa summa on 580 euroa.

Jääkaappipakastin (400 l), joka on jatkuvasti päällä, kuluttaa 1,30 kWh/vrk. Vuodessa kilowattitunteja kertyy 475. KWh:n ollessa 7 senttiä jääkaappipakastimen sähkönkulutus maksaa noin 33 euroa vuodessa. Kymmenessä vuodessa hinnaksi muodostuu 330 euroa.

Vuosittaiset summat voivat kuulostaa ehkä pieniltä, mutta kun huomioi kotitalouden sähkön kokonaiskulutuksen ja siitä muodostuvan loppusumman, varsinkin pitkällä aikavälillä on mahdollisuus säästää todella merkittäviä summia kilpailuttamalla sähkösopimus säännöllisin väliajoin.

Miten hinta lasketaan?

Sähkön hinta koostuu kolmesta osasta:

  • Sähköenergiasta
  • Sähkön siirrosta
  • Veroista

Sähkön siirto ja sähköenergian myynti ovat eriytetty toisistaan. Paikallinen sähköverkkoyhtiösi vastaa sähkön siirrosta ja laskuttaa siitä omalla laskullaan. Valitsemasi sähkön myyjä lähettää oman laskunsa myydyn sähköenergian osalta. Joissakin tapauksissa voit saada vain yhden laskun, jossa edellä mainitut asiat ovat kuitenkin selkeästi eroteltu toisistaan.

Verot sisältävät sähkö- ja arvonlisäveron. Sähköstä maksetaan sähköveroa kulutuksen mukaan. Paikallinen sähköverkkoyhtiö laskuttaa sähköveron sähkön siirtohinnan yhteydessä. Arvonlisäveroa peritään sähköenergiasta, sähkön siirrosta, ja sähköverosta.

Mikä on ennuste 2022 eli miten hinta kehittyy?

Vuoden 2022 sähkön hintakehitys näyttää epävakaalta. Hinnat ovat olleet ennätyskorkealla ja sama voi jatkua vielä pitkälle kuluvaa vuotta.

Vaikka vuonna 2020 sähkön hinta romahtikin merkittävästi koronaviruksen aiheuttaman taloustaantuman vuoksi, viime vuosina energian hinta on ollut nousussa ja kohonnut yleistä hintakehitystä ripeämmin. Yksi suurimmista korkean hinnan syistä on siirtohintojen korotus. Toinen syy on vesivoimalla tuotetun sähkön vähentyminen. Erittäin kuiva kesä vuonna 2021 pienensi vesivarantoja, joilla sähköä tuotetaan. Vesivoimalla tuotetulla sähköllä on suuri osuus Pohjoismaiden sähköstä. Myös päästöoikeuksien hinnankorotukset näkyvät suoraan sähkön hintatasossa.

Milloin hinta laskee?

Keväällä 2020 sähkön kilowattitunnin hinta laski roimasti kahdesta eri syystä:

  1. Koronaviruksen aiheuttaman taloudellisen laskun ja sähkönkulutuksen vähentymisen vuoksi
  2. Poikkeuksellisen sateisena talvena ja keväänä sähkön tuottaminen vesivoimalla oli yleisempää

Kun sähkölle on enemmän tarjontaa kuin kysyntää, laskee myös sen hinta.

Yleensä keväisin sähkön kysyntä vähenee, jolloin hintoihin voi odottaa helpotusta. Sähkön pörssihintaseuranta osoittaa, että myös esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin sähkö on edullisempaa vähäisemmän kulutuksen vuoksi.

Miksi hinta nousee?

Sähkön hinta vaihtelee useiden eri tekijöiden johdosta. Viime vuosina kaikki hinnan koostumukseen vaikuttavat palaset ovat kallistuneet ja näin ollen myös kokonaishinta on noussut.

Hinnan nousuun vaikuttavat useat eri tekijät, kuten:

  • Sää. Talvella hinta pysyy aina selkeästi korkeammalla, kun kysyntä ja tarve lämmitykselle on suurempi. Myös myrskyt ja voimalaitosten huoltopiikit vaikuttavat korottavasti hintaan.
  • Uusiutuvien energiamuotojen tulo. Vuodesta 2000 hinta on noussut tasaisesti fossiilisten polttoainehintojen kanssa.
  • Sähköyhtiöiden investoinnit ja lainat. Esimerkiksi vuonna 2009 asetettu laki velvoitti verkonhaltijoita asettamaan älykkäät sähkömittarit kotitalouksiin, joka kustansi arviolta 600-700 miljoonaa euroa. Tällä oli korottava vaikutus siirtomaksuihin.
  • Kiistat sähkön viennissä eri maiden välillä. Esimerkiksi syksyllä 2021 Pohjoismaiden välillä oli kiistaa siirtoyhteyksistä.
  • Tuontisähkön alkuperämaan tapahtumat. Suomeen tuodaan sähköä muista maista ja näissä maissa tapahtuvat hinnanmuutokset vaikuttavat suoraan Suomen hintatasoon.
  • Muutokset tuotannossa. Kun jokin tuotantotapa on vaikeuksissa, sähköä tuotetaan korvaavalla tavalla, joka voi olla kalliimpaa.

Onko hinta nyt nousussa vai laskussa?

Tällä hetkellä energian hinta on nousussa. Tähän ovat syynä monet tekijät, esimerkiksi:

  • Kiista Pohjoismaisista sähkönsiirtoyhteyksistä.
  • Vallitseva koleampi sää Suomessa ja muualla Pohjoismaissa, jolloin kysyntä on suurempi.
  • Talouden elpyminen.
  • Fossiilisten polttoaineiden hintojen nousu.
  • Päästöoikeuksien hinnankorotukset.
  • Vesivoimalla tuotetun sähkön vähäisyys tällä hetkellä.

Haluatko seurata hinnan vaihtelua? Jos innostut ottamaan kotitaloutesi sähköasiat perusteellisesti haltuun, monet sähköyhtiöt tarjoavat verkkopalveluja, joissa voi seurata kotinsa tunnittaista sähkönkulutusta. Jos päädyt pörssisähköön, Fingridin Tuntihinta-mobiilisovelluksella voi seurata sähkön pörssihintoja Android-, iPhone- ja Windows-puhelimilla.

Sähkölinja pellolla ilta-auringossa

Mitä sähkönsiirto maksaa?

Sähkön siirtohinnoissa on eroja. Riippumatta siitä, mistä energiasi ostat, paikallinen verkkoyhtiösi vastaa aina sähkönsiirrosta ja sen hintaan vaikuttaa kotisi sijainti. Kullakin asuinalueella on vain yksi verkkoyhtiö, eikä siirtohintoja näin ollen pysty kilpailuttamaan.

Solmiessasi uutta sähkösopimusta sinun ei tarvitse erikseen pähkäillä siirron kanssa, vaikka energiasi tarjoaja olisikin eri. Sähkönmyyjä yleensä hoitaa tämän ja tarvittaessa tilaa sen paikalliselta verkkoyhtiöltä puolestasi.

Voit halutessasi tarkistaa tämän hetkiset siirron maksut sähkönmyyjältäsi tai paikallisesta verkkoyhtiöstäsi. Siirron maksu on myös aina eriteltynä sähkölaskussasi.

Verkkoyhtiöillä on oma hinnasto, joiden mukaan he veloittavat sähkön siirrosta. Siirtomaksu koostuu yleensä paikallisesta siirron perusmaksusta sekä energiakulutukseen perustuvasta osasta. Myös omalla kulutuksellasi on siis vaikutus sähkönsiirron kokonaishintaan.

Siirtomaksuilla paikallinen verkkoyhtiö pitää muun muassa huolen:

  • Sähkömittareiden asennuksesta
  • Sähköverkkojen rakennuksesta ja kunnossapidosta
  • Mittaustietojen keräämisestä ja toimittamisesta sähkönmyyjälle
  • Sähköverojen perinnästä

Sähköverkkoyhtiöitä Suomessa ovat esimerkiksi:

  • Helen Sähköverkko Oy
  • Vantaan Energia Sähköverkot Oy
  • Caruna Oy
  • Savon Voiman Verkko
  • PKS Sähkönsiirto

Kannattaako sinun ottaa yleissähkö, yösähkö vai kausisähkö?

Yleissähkö, yösähkö ja kausisähkö ovat verkkoyhtiön määrittelemiä sähkön jakelun siirtotuotteita eli tariffeja. Sähkönmyyjillä ja verkkoyhtiöillä voi olla käytössä myös muita nimityksiä, jotka kuitenkin tarkoittavat samaa asiaa. Mittaustapa vaikuttaa suoraan sähkösopimuksesi hinnoitteluun, joten kannattaa harkita huolella mikä sopii parhaiten omiin tarpeisiin. Nykyisen sopimuksesi mittaustavan voit selvittää sähkönsiirtolaskulta tai ottamalla yhteyttä suoraan yhteyttä nykyiseen sähköyhtiöösi.

Yleissähkö on tyypillisimmin mittaustapana kohteissa, joissa ei ole sähkölämmitystä. Esimerkiksi kerros- ja rivitaloasunnoissa, jotka lämpiävät kaukolämmöllä ja omakotitaloissa, jotka lämpiävät öljyllä, puulla tai maalämmöllä. Yleissähkön hinta on sama vuorokauden- tai vuodenajasta riippumatta. Se sopii takuuvarmasti kaikkeen sähkönkäyttöön, olipa kyse sähkölämmitteisestä kohteesta tai ei.

Yösähköstä voidaan käyttää myös nimitystä aikasähkö. Yösähköä käyttävät yleensä sähkölämmittäjät ja kiinteistöt, joissa yöaikainen sähkönkäyttö on suurta. Yösähkössä on kaksi energiahintaa: päivä- ja yösähkö, joista yösähkö on edullisempaa. Yösähkö on käytössä joka päivä klo 22.00–7.00.
Esimerkkinä lämminvesivaraajan lämmitys kannattaa kytkeä kellokytkimen kautta halvemman yösähkön aikajaksolle, mikäli asuntoon saadaan merkittävästi edullisemmin yösähköä.

Kausisähkö, jota kutsutaan myös vuodenaikasähköksi, on käytössä useimmiten kohteissa, joissa sähkön käyttö painottuu kesäaikaan, kuten esimerkiksi kesämökeillä. Mittaustapa soveltuu hyvin myös kohteisiin, jossa sähkölämmityksen tukena on esimerkiksi puulämmitys ja ilmalämpöpumppu. Kausisähkössä on kaksi energiahintaa: talviarkipäivän ja muun ajan hinta, joista muun ajan hinta on edullisempi. Talvella energian hinta on yleensä kalliimpi, muun muassa pakkasjaksoista johtuen.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko