Sähkösopimus: eri vaihtoehdot ja mitä sinun on hyvä huomioida

Mikä on sähkösopimus?

Sähkösopimus on sähkön kuluttajan ja sähköyhtiön solmima sopimus. Ilman voimassa olevaa sopimusta ei kotiin tule virtaa, eivätkä valot syty, joten se on yksi tärkeimmistä jokaisen talouden sopimuksista.

Sopimuksessa aina eritellään:

 • Kuka on sähkön maksaja
 • Mihin osoitteeseen sitä toimitetaan
 • Mikä on sähkön hinta
 • Kuinka kauan sopimus on voimassa

Sopimuksessa on aina myös mainittu sähköntoimituksen ehdot ja säännöt.

Sopimustyyppejä on erilaisia, ja voit valita määräaikaisen tai toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen. Tavallisesti määräaikainen sopimus jatkuu toistaiseksi voimassaolevana määräajan päätyttyä, joten sinun ei tarvitse pelätä sähköjen katkaisua. Sähkön hinta voi muuttua kuitenkin määräajan jälkeen.

Saako sopimuksen heti eli kuinka nopeasti se tulee voimaan?

Unohtuiko uuden sähkösopimuksen solmiminen muuton yhteydessä? Ei hätää, nopeimmillaan sopimuksen saa voimaan heti sen solmimispäivänä.

Useat eri sähköyhtiöt tarjoavat saman päivän kytkentää erillistä korvausta vastaan. Yleensä pikakytkentä ei ole mahdollinen viikonloppuna ja joskus arkisin se ei myöskään onnistu verkkoyhtiöiden tavoitettavuudesta ja aukioloajoista johtuen. Ota heti yhteyttä sähköyhtiöösi ja tarkista kuinka nopeasti voit saada sopimuksen voimaan.

Kuinka toimia, jos olet muuttanut uuteen asuntoon ja sopimus on jäänyt syystä tai toisesta solmimatta?

 1. Tarkista ovatko sähköt päällä. Sopimus saattaa vielä olla edellisen asukkaan nimissä. Tässä tapauksessa voit sopia sähköntarjoajasi kanssa uuden sopimuksen solmimisesta seuraavalle arkipäivälle. Koska sähköt ovat jo päällä, ei sinun tarvitse maksaa erillistä korvausta pikakytkennästä.
 2. Jos sähköt eivät ole päällä ja tarvitset uuden sähkösopimuksen nopeasti, ota yhteyttä sähköyhtiöösi pikakytkentää varten. Saman päivän kytkentää tarjoavat muun muassa: Helen, Fortum ja Vattenfal.

Miten sopimus tehdään?

Sähkösopimuksen tekeminen on helppoa ja nopeaa. Voit halutessasi kilpailuttaa eri sähköyhtiöt ja sopivan löydettyäsi solmia sopimuksen vaivattomasti verkossa. Sähkövertailun tekeminen on fiksua, sillä sen avulla voit löytää mahdollisimman edullisen sopimuksen.

Sopimuksissa usein kysytään kwh eli kilowattituntikulutuksia, mutta jos et tiedä mikä sähkönkulutuksesi on, voit käyttää lomakkeeseen valmiiksi annettuja lukemia. Tärkeää uutta sopimusta solmiessa on kertoa sen syy, jotta verkkoyhtiöt saavat kytkettyä sähkön oikein.

Syitä uuden sopimuksen solmimiseen ovat yleensä:

 • Muutto. Valitse aina muutto, jos uudella käyttöpaikalla ei ole vielä sopimusta. Uusi sopimus saadaan yleensä voimaan pikaisella aikataululla.
 • Sähkönmyyjän vaihto. Valitse tämä, jos sinulla on voimassa oleva sopimus, mutta haluat vaihtaa sähkön tarjoajaa.
 • Sopimuksen uusiminen. Valitse tämä, jos määräaikainen sopimuksesi on päättymässä ja haluat uusia sen.

Useat sähköyhtiöt mahdollistavat sopimuksen tekemisen verkossa ilman henkilötunnusta, pankkitunnusten välityksellä. Jos kuitenkin tarvitset sopimuksen heti huomiseksi, kannattaa sinun soittaa sähköyhtiön asiakaspalveluun ja hoitaa asia puhelimitse. Tunnistautuessasi puhelimitse tulee sinun antaa henkilötunnuksesi.

Onko se pakollinen?

Nykypäivänä sähköttä eläminen on lähes mahdotonta, joten jo siitä syystä on voimassa oleva sähkösopimus asuinpaikassasi pakollinen. Ilman sopimusta et myöskään saa virtaa kotiisi.

On kuitenkin hyvä pysyä kartalla erilaisista sähkösopimustyypeistä ja hankkia sopimus, joka sopii juuri sinun tarpeisiisi. Voit verrata eri sopimuksia helposti netissä eri sähköyhtiöiden tai kilpailutussivujen laskureiden avulla.

Milloin sopimus pitää tehdä?

Oletko muuttamassa uuteen kotiin? Tee uusi sopimus ajoissa!

Monet sähköyhtiöt suosittelevat vähintään kahden viikon varoaikaa, mutta sopimuksen voi usein saada nopeammallakin aikataululla.

Jos kuitenkin haluat ehdottomasti välttyä sähköttömältä kodilta ja pikakytkentämaksuilta, kannattaa sopimus solmia hyvissä ajoin ennen muuttoa.

Henkilö on tehnyt sähkösopimuksen muutettuaan ja laittaa töpselin pistorasiaan

Milloin sopimus pitää irtisanoa?

Jos haluat irtisanoa sähkösopimuksesi, tarkista mikä on oman sähköyhtiösi ja sopimustyyppisi irtisanomisaika eli milloin voit purkaa sen.

Alla esimerkit toistaiseksi voimassa olevan ja määräaikaisen sopimuksen purkamisesta:

 1. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voit yleensä irtisanoa vähintään 14 päivää ennen sopimuksen purkamista. Jos haluat irtisanoa nykyisen sopimuksesi muuton vuoksi tai sähkönmyyjän vaihtamiseksi, voit valtuuttaa uuden sähkön tarjoajasi hoitamaan käytännön järjestelyt, kuten irtisanomisen vanhasta sopimuksesta puolestasi. Tässä tapauksessa sinun ei erikseen tarvitse olla yhteydessä sähköyhtiöösi irtisanomisen tiimoilta. Jos haluat purkaa sopimuksesi ilman uuden sopimuksen solmimista, esimerkiksi ulkomaille muuton yhteydessä, tulee sinun itse olla yhteydessä sähköyhtiöösi ja irtisanoa voimassa oleva sopimus.
 2. Määräaikaiset sopimukset ovat sidoksissa tiettyyn määräaikaan, eikä niitä lähtökohtaisesti voi irtisanoa ennen sopimuskauden päättymistä. Yleensä kuitenkin muuttotilanteessa kuluttaja voi purkaa myös määräaikaisen sopimuksen. Tarkistathan oman sähköyhtiösi määräaikaisen sopimuksen ehdot.

Voiko nykyisen sopimuksen perua tai irtisanoa, jos haluaa vaihtaa sähköyhtiötä?

Jos haluat vaihtaa sähköyhtiötä, voit irtisanoa nykyisen sopimuksesi sen ehtojen puitteissa.

Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi lähtökohtaisesti purkaa milloin tahansa, kun taas määräaikaisissa sopimuksissa olet sidoksissa tietyn määräajan. Määräaikaisia sopimuksia ei voi irtisanoa ja vaihtaa uudelle sähköyhtiölle, jos sopimusaika ei ole täyttynyt.

Kuluttajalla on oikeus vaihtaa sähkönmyyjää kerran vuodessa ilman erillisiä veloituksia.

Miten voi tarkistaa, missä yhtiössä oma sopimus on?

Jos et ole varma minkä sähköyhtiön sopimus sinulla on tällä hetkellä voimassa, voit ottaa yhteyttä paikalliseen verkkoyhtiöösi ja varmistaa sen sieltä. Kussakin osoitteessa sähkönsiirrosta huolehtii vain yksi paikallinen verkkoyhtiö, joten tarkista mikä se on omalla asuinalueellasi.

Hoitaako vuokranantaja tai joku muu sähkölaskusi? Sinulla on aina oikeus tarkistaa missä sähköyhtiössä sopimus on ja voisitko kenties maksaa vähemmän, jos sopimus kilpailutettaisiin ja vaihdettaisiin toiseen yhtiöön.

Millaisia vaihtoehtoja opiskelijalla on?

Useat sähköyhtiöt tarjoavat sopimuksia opiskelijaystävälliseen hintaan. Jos olet opiskelija ja rahasi ovat usein tiukilla, tutustu eri sähkön tarjoajien opiskelijasopimuksiin.

Monet sopimukset on räätälöity pienen kerrostaloasunnon kulutuksen mukaan, kiinteällä ja edullisella hinnalla varustettuna, ilman perusmaksua. Kun hankit määräaikaisen opiskelijasopimuksen kiinteään hintaan, tiedät tasan tarkkaan kuinka paljon maksat sähköstä kuukaudessa ja voit näin ennakoida rahankäyttösi.

Suurin osa opiskelijasopimusten sähköstä on tuotettu fossiilivapaasti uusiutuvalla energialla. Säästät rahan lisäksi samalla myös luontoa!

Opiskelijasähköä tarjoavat muun muassa:

 • Fortum
 • Nordic Green
 • Vattenfal
 • Lumme Energia
 • KSS Energia

Onko olemassa vaihtoehtoa, joka olisi kuukausimaksuton?

Useat sähköyhtiöt tarjoavat sopimusvaihtoehtoja ilman kuukausimaksua. Tarjolla voi myös olla sähkötarjous, joka on määrätyn ajan kuukausimaksuton. Tämänkaltaiset sopimukset ovat täydellisiä esimerkiksi pieniin kerrostaloasuntoihin, mökille sekä muihin kohteisiin, joissa sähkönkulutus on vähäisempää tai sesonkiluonteista.

Kun hankit kuukausimaksuttoman sopimuksen, maksat vain kuluttamastasi energiasta.

Laskurit eri kilpailutussivuilla antavat osviittaa siitä, olisiko kuukausimaksuton sopimus juuri sinulle halvin sähkö.

Katosta roikkuu rivi lamppuja, joihin on saatu sähkö määräaikaisella sopimuksella

Mikä on määräaikainen sähkösopimus?

Määräaikainen sopimus on sidottu tiettyyn aikaan. Sen pituus on yleensä 12 tai 24 kuukautta ja se on kiinteähintainen. Määräaikaisen sopimuksen hyvä puoli on sen ennakoitavuus: hinta ei pomppaa äkkiä sähkön pörssihinnan noustessa, mutta ei toisaalta laskekaan. Määräaikainen sähkösopimus sopii hintatietoiselle, joka muistaa solmia uuden sopimuksen ennen kuin määräaika päättyy.

Sopimus kannattaa lukaista huolella läpi: jotkut määräaikaiset sopimukset jatkuvat automaattisesti toistaiseksi voimassaolevina, minkä jälkeen irtisanominen onnistuu samalla 14 vrk:n irtisanomisajalla kuin toistaiseksi voimassaolevassa sopimuksessakin.

Miten määräaikaisen sopimustyypin voi perua?

Kuten jo nimestä voi päätellä, määräaikainen sopimus päättyy sovitun määräajan umpeuduttua. Yleensä sopimuksen purku ennen sopimuskauden päättymistä onnistuu vain, jos muuttaa uuteen kotiin tai elämäntilanteessa tapahtuu isoja muutoksia. Myös yli kahden vuoden määräaikaisissa sopimuksissa kuluttajalla on oikeus purkaa sopimus kahden sopimusvuoden jälkeen, 14 päivän irtisanomisajalla.

Millainen on toistaiseksi voimassa oleva sopimus?

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on huoleton ja käytännössä vakituinen sähkösopimus ilman määräaikaa, joka loppuu vasta, kun se irtisanotaan asiakkaan toimesta. Sopimustyyppi sopii kuluttajalle, joka on vakiintunut tiettyyn asuinpaikkaan ja kaipaa huoletonta, jatkuvaa sopimusta. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus toimii myös silloin, kun halutaan seurata sähkönkulutusta ja kilpailuttaa sähkösopimus niin usein, kun itse haluaa.

Toistaiseksi voimassa olevista sähkösopimuksista on olemassa erilaisia muotoja erilaisiin tarpeisiin. Niille yhteistä on, että kWh-hintaa tarkastetaan neljännes- tai puolivuosittain. Kerrostalokotiin toistaiseksi voimassaolevan sähkösopimuksen voi kuitenkin saada jopa kiinteällä kuukausimaksulla.

Millaisia kokemuksia asiakkailla on?

Erilaisilla nettifoorumeilla keskustellaan paljon eri sähköyhtiöistä ja sopimuksista. Keskustelujen lähtökohtana on tietenkin mahdollisimman edullisen ja hyvän sähkösopimuksen löytäminen.

Esimerkiksi Suomi24 -sivustolla monet eri asiakkaat jakavat kokemuksiaan eri sähköyhtiöistä ja sopimuksista.

Ruusuja saavat sopimukset, joissa:

 • on pieni kuukausimaksu
 • sähkö on tuotettu uusiutuvalla energialla
 • kwh hinta on edullinen
 • tarjoajana on luotettava sähköyhtiö

Risuja saavat puolestaan sopimukset, joissa:

 • sähköntarjoaja on vähemmän tunnettu
 • kwh hinta on korkea
 • laskutus tapahtuu ennakkoon
 • kuukausimaksu on korkea

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko