Sähkövertailu tuo mukavasti säästöä sähkölaskuun

Miksi sähkön hintavertailu on kannattavaa?

Sähkön hintavertailu ja sähkön kilpailutus on kannattavaa etenkin taloudellisista syistä. Vain sähkövertailun tekemällä voit tarkistaa, onko sinulla markkinahintoja vastaava sähkösopimus. Jo pienelläkin hintojen laskulla voi olla iso vaikutus sähkölaskuun pitkässä juoksussa.

Sähkösopimusten vertailu netissä on maksutonta ja sen avulla saat paremman kuvan kokonaiskuluista ja miten ne jakautuvat. Vertailu auttaa sinua päätöksenteossa ja kertoo sinulle tärkeitä yksityiskohtia sopimuksista.

On hyvä vertailla sähkön hinta ennen sopimuksen allekirjoittamista, mutta eri sähköyhtiöiltä hintojen tarkistaminen on kuitenkin erittäin aikaa vievää, sillä Suomessa on runsaasti eri sähköyhtiöitä. Vertailupalvelun avulla tarkistaminen onnistuu helposti ja nopeasti, vain muutamissa minuuteissa. Hintojen lisäksi vertailu näyttää myös koosteen ehdoista ja sopimustyypeistä.

Onko hintavertailu puolueeton?

Suurin osa netissä toimivista vertailuista on puolueettomia. Etenkin silloin, kun hintavertailussa on mukana useita eri sähköyhtiöitä, palvelusta saatavat sähkötarjoukset ovat erittäin kilpailukykyisiä ja saat aina näkyviin edullisimman tarjotun sähkösopimuksen.

Kuinka voin tehdä sähkövertailun?

Ennen vertailun aloitusta, on hyvä tarkistaa, onko sinulla tällä hetkellä määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Mikäli sinulla ei ole määräaikaa sopimuksessasi, voit vapaasti vaihtaa sähkönmyyjää. Jos sinulla on määräaikainen sopimus voimassa, mutta olet kiinnostunut kilpailuttamaan sopimuksesi, voit toki tehdä vertailun jo ennakkoon ja vaihtaa sopimusta määräajan päätyttyä.

Tehdäksesi vertailun toimi näin:

  1. Kaiva esiin viimeisin sähkölaskusi ja tarkastele, mitä se pitää sisällään. Tämä ei ole vertailun kannalta välttämätöntä, mutta laskun avulla voit syöttää yksityiskohtaiset tiedot suoraan järjestelmään pelkkien arvioiden sijaan.
  2. Ota käyttöön ilmainen sähkövertailu. Palvelun avulla pääset vertailemaan sähkön hintoja minuuteissa ja voit tutustua tarkemmin erilaisiin vaihtoehtoihin suodattimien perusteella. Voit tarkastella eri sopimus- ja sähkötyyppejä sekä valita haluamasi sähköntuotannon alkuperän.
  3. Syötä katuosoitteesi, asunnon numero sekä postinumero vertailupalvelun hakukenttään.
  4. Kerro perustiedot sähkönkulutuksestasi, jos ne ovat tiedossasi. Mikäli tietoja ei ole saatavilla – ei hätää! Voit arvioida kuluksen vertailupalvelun laskurin avulla.
  5. Katso sinulle räätälöidyt sähkösopimukset. Valitse niistä itsellesi sopivin ja allekirjoita sähkösopimus heti verkossa. Allekirjoittaminen onnistuu helposti verkkopankkitunnuksia käyttäen ja astuu halutessasi voimaan vaikka samantien.

Haluatko kilpailuttaa ja vertailla sähkösopimuksia nyt? Vertailu onnistuu muutamassa minuutissa myös ilman tietoja vanhasta sopimuksesta.

Millaisia asioita on hyvä ottaa huomioon vertailussa ja ennen sopimuksen tekoa?

Sähkösopimus kannattaa aina tehdä oman tilanteen perusteella. Ennen vertailua ja sopimuksen tekoa on hyvä seuraavia asioita:

  • Millainen sähkösopimus sopii sinun budjettillesi? Mikäli esimerkiksi haluat budjetoida tietyn summan kuukaudesta sähkölaskuusi, kiinteä hinta voi sopia sinulle kaikkein parhaiten. Mikäli voit suunnitella ja optimoida sähkön kulutusta itse, markkinahintainen sähkö eli pörssisähkö voi tulla sinulle kaikkein halvimmaksi.
  • Sopimustyyppi. Haluatko määräaikaisen vai toistaiseksi voimassaolevan sopimuksen? Toistaiseksi voimassaoleva sopimuksessa ei ole päättymispäivää, et sitoudu mihinkään ja voit vaihtaa sen toiseen milloin tahansa. Määräaikaisissa sopimuksissa on usein kiinteän hinnan lisäksi 12-24 kk:n sitoutumisaika.
  • Sähkötyyppi. Sopiiko sinulle parhaiten: yleissähkö, jossa sähkön hinta on aina sama vuorokauden- ja vuodenajasta riippumatta, aikasähkö, jossa sähkö on halvempaa tiettyyn vuorokauden aikaan vai kausisähkö, jossa kulutus on halvempaa kesällä?
  • Tulevien sesonkien kulutusta. Sähkönkulutus voi vaihdella paljon vuoden- ja vuorokaudenaikojen mukaan. Jos esimerkiksi sähkövertailun tekee syksyllä, on tärkeää ennakoida tulevan talven kulutus. Keväällä puolestaan on hyvä huomioida kesän vähäisempi sähkön käyttö.
  • Omat arvoperusteiset valinnat. Jos haluat solmia ekologisemman sähkösopimuksen, on uusiutuvalla energialla tuotettu sähkö silloin parempi valinta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että sähkö on tuotettu ydinvoiman sijaan esimerkiksi tuuli-, aurinko-, tai vesivoimalla. Valveutunut kuluttaja saattaa haluta myyntihinnan lisäksi tarkastella myös kuukausimaksuja sekä myyntiyrityksen mainetta. Sähkön hinnan lisäksi myös sillä, mistä ja miten ostat sähkösi, on väliä.

Mitkä sähköyhtiöt ovat mukana vertailussa?

Vertailuissa on tyypillisesti mukana yli 80 Suomessa toimivaa eri sähköyhtiötä. Näitä ovat esimerkiksi:

  • Ekosähkö Oy
  • Fortum Markets Oy
  • Helen Oy
  • Ilmatar
  • KSS Energia Oy
  • Kotimaan Energia Oy
  • Lumo Energia Oyj
  • Nordic Green Energy
  • Pohjois-Karjalan Sähkö Oy
  • Vattenfall Oy

Milloin vertailu on suositeltavaa tehdä?

Vertailun voit tehdä milloin tahansa. Se on maksutonta eikä se sido sinua mihinkään. Usein sähkön vertailu tulee ajankohtaiseksi muuton tai elämäntilanteen muutoksen yhteydessä, mutta sen tekeminen myös stabiilissa tilanteessa säännöllisesti on erittäin suositeltavaa. Näin voit tarkistaa onko nykyinen sopimuksesi ajan tasalla tai onko markkinoilla olemassa kilpailukykyisempi tarjous.

Sähkön hintavertailua tekevä henkilö osoittaa sormellaan kannettavan tietokoneen ruutua
Sähkövertailu kannattaa tehdä vuosittain. Netissä tehtävä vertailu on maksutonta ja se ei velvoita vastaanottamaan yhtäkään tarjousta.

Kuinka usein vertailu on kannattavaa tehdä?

Sähkönkulutusta tarkastellaan yleensä vuositasolla, joten vähintäänkin vuosittaista vertailua suositellaan. Jos omiin sopimusasioihin on tutustumassa ensimmäistä kertaa, kannattaa tarkasteluun ottaa tarpeeksi pitkä ajanjakso, jotta oman energiankulutuksen pystyy hahmottamaan kokonaisuutena.

Eri asumismuodoissa sähkön kilpailuttaminen voi olla ajankohtaisempaa ja kannattavampaa tehdä useammin kuin toisissa. Esimerkiksi kerrostaloasunnoissa sähkönkulutus voi olla sen verran vähäistä, että tarjousten vertailu ei välttämättä ole yhtä akuuttia kuin omakotiasumisessa.

Se, kuinka usein sopimuksen pystyy kilpailuttamaan, riippuu myös omasta sopimustyypistä. Määräaikaisia sopimuksia ei lähtökohtaisesti pysty irtisanomaan ennen sopimusjakson päättymistä, kun taas toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi yleensä purkaa kahden viikon varoajalla.

Miten voin vaihtaa sähkösopimuksen?

Löytäessäsi sinulle sopivan sähkösopimuksen, voit tehdä sopimuksen uuden toimijan kanssa. Yleensä sinun ei tarvitse tehdä juuri mitään, sillä uusi sähköntoimittaja varmistaa onko osoitteessasi voimassa oleva sähkösopimus. Jos on, tarkistavat he myös onko se määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva. Mikäli määräaikaisuuksia ei ole, hoitaa uusi sähköyritys toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksesi irtisanomisen puolestasi.

Kuinka nopeasti voin saada uuden sähkösopimuksen voimaan?

Uuden sopimuksen voi parhaassa tapauksessa saada voimaan hyvinkin nopeasti. Sähkön kytkemiseen menee yleensä yhtiöstä riippuen noin 2-3 arkipäivää. Monissa yhtiöissä voit ajastaa sopimuksen alkamispäivän jo jollekin tietylle ajankohdalle, joten voit halutessasi olla liikkeellä jo hyvissä ajoin.

Voiko myyjän vaihto vaikuttaa sähkön laatuun?

Sähkönmyyjän vaihtaminen ei vaikuta sähkön laatuun. On laissa määritelty, että paikallinen verkkoyhtiö takaa sähkön laadun ja sen on toimitettava asiakkaalle laadukasta sähköä siitä riippumatta, miltä yhtiöltä asiakas sähkönsä ostaa. Sähkö on hyvälaatuista silloin, kun sen jännite ei vaihtele ja katkokset ovat harvinaisia. Jännitteen laatu on kansainvälisissä standardeissa määritelty.

Sähkökatkot eivät riipu sähköä myyvästä yhtiöstä. Jos sähköt katkeilevat tai sähköä ei tule ollenkaan, ota yhteyttä paikalliseen verkkopalveluun.

Kuka voi vaihtaa sähkönmyyjää?

Kuka tahansa suomalainen voi vaihtaa sähkönmyyjäänsä milloin vain ilman, että sähkönjakelun hinta muuttuu. Kuitenkin voimassaoleva määräaikainen sähkösopimus tekee poikkeuksen, ellei kyseessä ole muutto. Aina muuton yhteydessä sähköyhtiön vaihtaminen on mahdollista.

Tarvitseeko sähkömittari vaihtaa?

Sähkönmyyjän vaihtaminen on kaikinpuolin yksinkertaista.Uutta sähkömittaria tai muita laiteasennuksia tai kytkentöjä ei tarvita, jos kyseessä on kotitalous tai muu pienkäyttäjä (enintään 63 A pääsulake ja enintään 45 kW tehontarve).

Maksaako myyjän vaihtaminen?

Sähkönmyyjän vaihtaminen ei maksa mitään. Verkonhaltija ei lain mukaan saa periä erillistä maksua sähköntoimittajan vaihtamiseen liittyvistä suoritteista. Myös sähkön hintavertailun tekeminen on maksutonta eikä sen tekeminen velvoita vaihtamaan myyjää.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko