Päällekkäiset vakuutukset – älä maksa turhasta

Milloin olet viimeksi tarkistanut vakuutukset? Se kannattaa tehdä aina välillä. Saatat nimittäin huomaamattasi maksaa samasta turvasta useampaan kertaan. Esimerkiksi ammattiliiton tai työnantajan ottamat vakuutukset saattavat tehdä joistain omista vakuutuksistasi jopa täysin tarpeettomat.

Käy läpi vakuutuksesi ja lopeta turhasta maksaminen!

Tyypillisiä vakuutusten päällekkäisyyksiä

Monet eivät ole tietoisia, miten monesta suunnasta heidät onkaan vakuutettu. Seurauksena saatat maksaa täysin saman asian useampaan otteeseen. Yleisimpiä vakuutusten päällekkäisyyksiä sattuu seuraavanlaisten vakuutusten kohdalla:

Ammattiliiton ryhmävakuutus
Ammattiliitoilla on usein jonkinlaisia vakuutuksia jäsenilleen. Jos kuulut liittoon, sinulla saattaa hyvinkin olla melko kattava vapaa-ajan matkustus- ja tapaturmavakuutus. Voit tarkistaa asian liittosi omilta kotisivuilta. Myös työnantajalla saattaa olla vakuutuksia, jotka kattavat työajan ulkopuolisiakin vahinkoja.

Luottokortin vakuutukset
Joissain luottokorteissa on mukana tuotevakuutus. Esimerkiksi OP:n omistaja-asiakkaat saavat ilmaisen tuotevakuutuksen OP-Visalla tehdyille ostoksille 180 päivän ajaksi. Toinen monissa luottokorteissa oleva vakuutus on matkavakuutus. Esimerkiksi Bank Norwegianin luottokortilla saat ilmaisen matka- ja peruutusvakuutuksen, jos matkan kuljetuskustannuksista yli puolet on tehty kyseisellä kortilla.

Urheiluseuran vakuutus
Urheiluseuran jäsenet saattavat olla vakuutettuja harjoituksissa tapahtuvien tapaturmien varalle. Mahdolliseen lisenssiin saattaa myös kuulua vakuutus, joten lisäturvaa ei välttämättä tarvitse ostaa. Huomaa kuitenkin, että esimerkiksi erilaiset extreme- ja kamppailulajit vaativat yleensä erillisen vakuutuksen.

Oma kotivakuutus
Laaja kotivakuutus kattaa monenlaisia vahinkoja. Se voi tehdä esimerkiksi erillisestä matkatavaravakuutuksesta turhan. Yksittäisten laitteiden vakuutus voi myös olla täysin tarpeetonta, sillä kotivakuutus mahdollisesti kattaa ne jo.

Lainaturvavakuutus
Lainaturvavakuutuksella lainanottaja voi suojautua äkillistä maksukyvyttömyyttä vastaan. Lainaturvavakuutus menee kuitenkin helposti päällekkäin muun muassa henkivakuutuksen kanssa.

Valtion sosiaalivakuutus
Osa suomalaista sosiaaliturvaa on lakisääteiset sosiaalivakuutukset, joilla varmistetaan toimeentulo tilanteessa, jossa se on esimerkiksi työttömyyden tai sairauden vuoksi heikentynyt. Pelkästään Kelan etuuksilla eläminen on niukkaa, mutta on hyvä pitää mielessä, ettei Suomessa ketään jätetä täysin tyhjän päälle.

Äiti pitelee pientä poikaa sylissään.

Kiinnitä huomiota erityisesti näihin vakuutuksiin

Matkustaminen tulee hyvin helposti vakuutettua useaan otteeseen. Ennen erillisen matkavakuutuksen ostamista kannattaa siis käydä lävitse ainakin oma kotivakuutus, luottokortin mahdollinen vakuutus ja ammattiliiton vakuutukset.

Tuotevakuutukset ovat toinen usein päällekkäiseksi päätyvä turva. Kodinkoneille ja elektroniikalle saatetaan tarjota kaupassa vakuutusta, mutta luottokortin vakutuus tai kotivakuutus voi tehdä tästä tarpeettoman. Muista myös, että valmistusvirheet ja muut tuotteessa valmiiksi olevat ongelmat korvataan ilman minkäänlaista vakuutusta tai takuuta.

Miten toimia kun huomaat päällekkäisyyksiä?

Jos huomaat maksavasi samasta turvasta useaan otteeseen, kannattaa ryhtyä karsimaan vakuutuksia. Esimerkiksi jos saat kattavan matkavakuutuksen ammattiliiton kautta, voi olla hyvä irtisanoa itse kustannettu matkavakuutus.

Joissain laajemmissa vakuutuksissa, kuten kotivakuutuksessa sinun saattaa olla mahdollista itse räätälöidä, mistä turvista maksat. Näin sinun voi olla helppo jättää pois sellainen turva, joka vakuutetaan muuta kautta.

Muista kuitenkin aina käydä vakuutusten ehdot ehdottoman huolella lävitse. Esimerkiksi monet ilmaisina saadut vakuutukset eivät ole yhtä kattavia kuin itse ostetut vakuutukset. Päätä itse, mistä turvista haluat maksaa ja millä ehdoilla.

Mitä jos useaan kertaan vakuutetulle asialle käy jotain?

Miten käy tilanteessa, missä jotain tapahtuu televisiolle, joka on vakuutettu sitä varten ostetulla tuotevakuutuksella, luottokortin ilmaisella vakuutuksella ja kotivakuutuksella? Periaatteessa kaikki kolme vakuutuksen tarjoajaa ovat vastuussa vahingon korvauksesta. Et voi kuitenkaan saada kyseisessä tilanteessa kolminkertaisia korvauksia, vaan korvausten yhteenlaskettu summa voi olla maksimissaan vakuutetun tuotteen hinta.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko