Kiinnitä huomiota näihin asioihin matkavakuutuksessa

Matkavakuutus on hyvä olla aina reissatessa. Vakuutuksen ehtoihin kannattaa myös perehtyä tarkemmin ennen lähtöä. Niihin voi nimittäin kuulua tärkeitä rajoituksia ja muita ehtoja, jotka matkaajalle itselleen ei ole tullut mieleen vakuutusta ostaessa.

Käy tämä artikkeli läpi ja vältä ikävät yllätykset matkalla!

Mitä matkavakuutus korvaa?

Matkavakuutus koostuu yleensä matkustajavakuutuksesta ja matkatavaravakuutuksesta. Molempiin kuuluu erilaisia rajoituksia, joista matkaajan tulisi olla tietoinen. Ota esimerkiksi huomioon, että sairaanhoitokorvauksia saa vain matkan aikana alkaneista sairauksista, eli ei sairaudesta, jonka oireet ovat alkaneet ennen matkaa:

Tilanne, jossa hoitokulut maksetaan:
Olet matkalla Kiinassa, kun saat pahan vatsataudin ja joudut sairaalaan kahdeksi päiväksi. Vakuutus korvaa sairaalakulut.

Tilanne, jossa hoitokuluja ei makseta:
Sinulla on alkanut flunssan oireet juuri ennen Amerikan matkalle lähtöä. Flunssa pahenee matkan aikana ja käyt lääkärillä. Vakuutus ei korvaa lääkärikäyntiä, koska sairaus on alkanut ennen matkaa.

Jos tarvitset välttämätöntä ensiapua ennen matkaa alkaneeseen sairauteen tai sinulla todettuun perussairauteen, korvaa matkavakuutus kuitenkin yleensä tämän.

Matkavakuutuksessa matkatavarat on yleensä vakuutettu rikkoutumisen ja varkauden varalle. Huomaa kuitenkin, että esimerkiksi moottoriajoneuvoja ei tyypillisesti lueta matkatavaroiksi, eikä teltasta tai autosta varastettua omaisuutta yleensä korvata.

Mistä tunnistat hyvän matkavakuutuksen?

Jokaisella matkustajalla on omanlaisensa tarpeet matkavakuutukselle, minkä vuoksi on mahdoton nimetä mitään “parasta” matkavakuutusta. Vakuutuksen tulisi kuitenkin kattaa ainakin matkan aikana tapahtuneet loukkaantumiset ja sairaudet ja mielellään myös matkatavaroiden rikkoutumisen ja varastamisen. Hyvässä matkavakuutuksessa korvattavia vahinkoja voivat olla myös matkan peruuntuminen, lennon myöhästyminen tai matkan keskeytyminen.

Muita hyvän vakuutuksen piirteitä:

 • Hoitokulut korvataan ilman omavastuuta ja ylärajaa
 • Vakuutus kattaa kuljetuksen Suomeen
 • Ympärivuorokautinen hätäpäivystys, johon voi soittaa neuvontaa varten
 • Lapset ja lapsenlapset sisältyvät vakuutuksen piiriin
 • Vastuuvakuutus ja oikeusturvavakuutus osana vakuutusta
Mies istuu lentokentällä ja katsoo ikkunasta lentokoneen nousua.

Vakuutus erikoistilanteissa

Kiinnitä huomiota matkavakuutuksen ehtoihin erityisesti seuraavissa tilanteissa:

 • Olet raskaana: Kaikki vakuutukset eivät korvaa raskauteen liittyvää hoidontarvetta, kuten ennenaikaista synnytystä.
 • Olet yli 70 -vuotias: Jatkuvassa matkavakuutuksessa on usein jokin ikäraja. Määräaikainen matkavakuutus sopii yleensä kaikenikäisille.
 • Aiot harrastaa matkalla jotain riskialtista lajia: Tietyt urheilulajit ja muut aktiviteetit eivät sisälly matkavakuutukseen, vaan saatat tarvita niitä varten lisäsopimuksen.
 • Matkustat riskialttiille alueelle: Erilaiset kriisialueet saattavat olla matkavakuutuksen ehtojen ulkopuolella.
 • Matkasi on opiskelijavaihto: Matkavakuutuksen saa yleensä noin 45-180 vuorokaudeksi, eli jos olet opiskelija ja vaihtosi kestää useamman kuukauden, huolehdi vakuutuksen jatkosta.
 • Matkustat lastesi kanssa: Jotkin matkavakuutukset sisältävät mukana olevat lapset, mutta kaikki vakuutukset eivät näin tee. Varmista, tarvitsetko lapselle oman vakuutuksen.

Osta matkavakuutus ajoissa

Esimerkiksi matkan peruuntuminen korvataan yleensä vain, jos vakuutus on otettu vähintään kolme päivää ennen matkalle lähtöä. Myös sairaus- ja tapaturmavahinkojen korvaus onnistuu vain, jos ne sattuvat vakuutuksen ottamisen jälkeen. Matkavakuutus olisi siis suositeltavaa hankkia vaikka heti matkan oston yhteydessä.

Myöhässä ostettu matkavakuutus on kuitenkin parempi kuin ei vakuutusta lainkaan. Matkavakuutus esimerkiksi lentokentältä on mahdollista, jos sitä ei ole ehtinyt tai muistanut ostaa etukäteen.

Mistä matkavakuutuksen voi saada?

Matkavakuutus haetaan yleensä suoraan vakuutusyhtiöltä. Suomen suosituimmat matkavakuutuksen myöntäjät ovat Lähitapiola, IF ja OP:n Eurooppalainen. Toinen suosittu vaihtoehto on luottokorttien kylkiäisinä mahdollisesti tuleva matkavakuutus. Vertailu kannattaa tehdä sinulle sopivimman vaihtoehdon löytämiseksi.

Ennen matkavakuutuksen ostamista kannattaa kuitenkin tarkistaa, kattavatko sinulla jo olemassaolevat vakuutukset matkustamisen. Esimerkiksi laaja kotivakuutus ja henkivakuutus saattavat tehdä erillisestä matkavakuutuksesta tarpeettoman. Kannattaa siis aina välillä tarkistaa, menevätkö vakuutuksesi päällekkäin.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko