Matkavakuutus antaa sinulle kattavan turvan matkustaessa

Mikä on matkavakuutus?

Matkavakuutus auttaa ja korvaa, jos sairastut tai loukkaannut matkalla ollessasi tai matkatavarasi varastetaan.

Vakuutus koostuu yleensä kahdesta eri vakuutuksesta:

 • Matkustajavakuutuksesta, joka korvaa jos matkustajalle tapahtuu jotain
 • Matkatavaravakuutuksesta, joka korvaa jos matkatavaroilla tapahtuu jotain

Matkavakuutukseen voi valita joko molemmat vakuutukset tai vain matkustajavakuutuksen tai matkatavaravakuutuksen. Vakuutus voi olla jatkuva tai määräaikainen.

Matkavakuutus voi olla myös osana kotivakuutusta. Ehdot voivat kuitenkin poiketa erikseen otettavan vakuutuksen ehdoista. Se voi esimerkiksi sisältää matkustajavakuutuksen, mutta ei lainkaan matkatavaravakuutusta.

Kannattaako vakuutuksen ottaminen?

Ennen matkalle lähtöä on aina kannattavaa tarkistaa, että sinulla on voimassa oleva vakuutus. Se on sinulle erittäin arvokas turva, jos jokin menee pieleen. Sen avulla voit välttyä esimerkiksi tuhansien eurojen sairaalalaskuilta, jos sairastut tai joudut onnettomuuteen matkallasi. Ilman vakuutusta laskut tulisivat sinun itsesi maksettavaksi.

Usein vakuutus voi tuntua turhalta lisäkustannukselta, mutta sillä voi saada tarvittaessa kymmenien tuhansien eurojen arvoista hoitoa tai kotiinpaluun. Sijoitus on siis enemmän kuin kannattava.

Onko se pakollinen matkalla?

Matkavakuutus ei ole pakollinen, vaan se on vapaaehtoinen turva. Sen hankkiminen on kuitenkin erittäin suositeltavaa. Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei välttämättä ole riittävä turva matkalla, jos jotakin yllättävää sattuu.

Joissain tapauksissa matka ei onnistu ilman vakuutusta. Esimerkiksi Venäjän viisumia hakiessa sinulla on oltava matkavakuutus. Määräaikainen yhtä matkaa varten hankittu matkavakuutusturva kelpaa.

Voiko vakuutuksen ostaa netistä?

Vakuutuksen saa hankittua nopeasti ja helposti netistä vakuutusyhtiöiden verkkosivuilta. Sinun tulee antaa henkilötunnuksesi ja muutamia perustietoja, jotta sinulle voidaan laskea matkavakuutustarjous. Vakuutuksia tarjoaa muun muassa If, LähiTapiola, Fennia, OP Pohjola ja Turva.

Matkavakuutuksen voi hankkia suomalaisesta, ulkomaisesta tai kansainvälisestä vakuutusyhtiöstä. Etenkin, jos asut ulkomailla tai vietät pitkiä aikoja tietyssä maassa, voit luultavasti ottaa itsellesi vakuutuksen kyseisen maan vakuutusyhtiöstä. Yleensä suomalaisen vakuutuksen saa myös pidemmälle ulkomaanmatkalle, mutta jos matkan kesto ylittää vuoden ja suuntautuu useaan eri maahan, voi parempi vaihtoehto olla kansainvälinen vakuutus.

Mikäli olet erikoisurheilulajien harrastaja, voi sinun olla mahdollista saada vakuutus juuri sinuun lajiisi erikoistuneelta taholta. Myös useat ammattiliitot ja työpaikat vakuuttavat jäsenensä automaattisesti. Sinun hyvä tarkistaa voimassa olevat jäsenyydet ja vakuutukset, jottet löydä itseäsi maksamasta samasta asiasta useaan otteeseen. Jäsenilleen vakuutuksen tarjoavia liittoja ovat esimerkiksi Teollisuusliitto, OAJ ja JHL.

Vakuutusta voi olla hankala saada ilman luottotietoja, sillä ne tarkistetaan ostovaiheessa. Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä, voit tiedustella mahdollisuuksiasi vakuutusyhtiöiltä. Mahdollisuutesi voivat riippua esimerkiksi maksuhäiriön vakavuudesta.

Minkä hintainen matkavakuutus on?

Hinta muodostuu useasta eri tekijästä. Suurin hintaan vaikuttava tekijä on vakuutuksen laajuus. Mitä kattavampi vakuutus, sitä enemmän se maksaa.

Hintaan vaikuttavat esimerkiksi:

 • onko matkatavarat vakuutettu ja paljonko niiden enimmäiskorvausmäärä on
 • enimmäiskorvausmäärät esimerkiksi pysyvän haitan tai kuoleman varalle
 • riskialttiiden urheilulajien harrastus
 • olemassa olevat sairaudet
 • onko vakuutus jatkuva vai määräaikainen
 • ikä

Hinnat vaihtelevat vakuutusyhtiöittäin. Hinta selviää vain tekemällä henkilökohtaisen laskelman vakuutusyhtiön kanssa.

Vakuutuksessa voi olla omavastuuosuus, jonka suuruus vaikuttaa hintaan. Etenkin matkatavaravakuutuksen omavastuun voi usein itse valita. Matkustajavakuutus sen sijaan on ilman omavastuuta tai ylärajaa: sairastumisesi korvataan kokonaisuudessaan.

Tee helppo matkavakuutusten vertailu

Vakuutuksia kannattaa aina vertailla sopivan löytämiseksi. Alla näet suosituimpia vaihtoehtoja ja mitä ne pitävät sisällään. Pyydä tarjous sinua kiinnostavista vakuutuksista.

If vakuutus logo

If matkavakuutus

Vakuutus sisältää esimerkiksi:

 • Kriisiturvan, joka korvaa esimerkiksi luonnonkatastrofien, terrori-iskujen ja yleisvaarallisen pandemian perumat matkat. Korvausta saa myös matkan keskeytymisestä ja tarvittaessa psykoterapiakäynneistä.
 • Peruuntumisturvan, joka korvaa ennakkoon maksetut hotellit ja lennot korvataan jopa 5 000 euroon saakka, jos matka peruuntuu sairastumisen takia.
 • Alle 20-vuotiaat mukana matkustavat lapset tai lapsenlapset matkatavaroineen.
 • Korvattavat lääkärikulut ilman ylärajaa ja 0 euron omavastuulla.
 • Vakuutukset alle 18-vuotiaille voimassa kaikessa urheilussa. Myös aikuisilla joidenkin uusien lajien kokeilut kuuluvat turvan piiriin.
Lähitapiola vakuutus logo

LähiTapiola matkavakuutus

Vakuutus sisältää esimerkiksi:

 • Matkalla tapahtuvan sairauden ja -tapaturman hoitokuluja ilman omavastuuta ja euromääräistä ylärajaa. Myös ensiapuun verrattava hoito korvataan enintään 10 päivän ajalta, jos ennen matkaa alkanut sairaus tai vamma yllättäen pahenee.
 • Vakuutuksen myös alle 18-vuotiaille mukana matkustaville omille lapsille, lapsenlapsille, sisaruksille ja sisarpuolille. Vakuutukseen kuuluu myös samassa taloudessa vakinaisesti asuvat muut kuin omat lapset.
 • Urheilumatkatapaturman hoitokulut valitessasi laajemman vakuutuksen.
 • Matkalta myöhästymisen korvauksen, jos et ehdi etukäteen varatulle jatkoyhteydelle, meno- tai paluumatkalla.
 • 24 tuntia vuorokaudessa päivystävän hätäpalvelun.
Pohjola vakuutus logo

OP Pohjola matkavakuutus

Vakuutus sisältää esimerkiksi:

 • Matkasairauksien ja -tapaturmien hoitokuluja ilman ylärajaa tai omavastuuta.
 • Etukäteen hyväksytyn ambulanssilennon Suomeen, jos matkustajan terveydentila niin vaatii.
 • Turvaa matkatavaroille. Lisäämällä matkavakuutukseen matkatavaravakuutuksen voit hakea vakuutuksesta korvausta, jos matkatavarasi rikkoutuu, vahingoittuu, katoaa tai se varastetaan matkan aikana.
 • Matkustajavakuutukseen kuuluvasta peruuntumisturvasta korvataan matkan peruuntumisesta aiheutuneita kuluja, joita matkanjärjestäjä ei ole velvollinen palauttamaan.
 • 24/7 vahinkoavun ja matkahätäpalvelun. Vahinkoavusta saat toimintaohjeet matkavahinkoihin, ja matkahätäpalvelusta saat avun matkasairauden tai -tapaturman yllättäessä.
Fennia vakuutus logo

Fennia matkavakuutus

Vakuutus sisältää esimerkiksi:

 • Matkasairauksien ja -tapaturmien hoito- ja lääkekulut.
 • Kotiinkuljetus Suomeen, kun se on hyväksytetty etukäteen.
 • Matkalta myöhästymisestä maksetaan korvausta tietyissä tapauksissa.
 • Matkatavaravakuutus korvaa matkatavaroiden vahingot ja välttämättömiä hankintoja, jos matkatavarat ovat myöhässä.
 • Lisäpalveluna riskialttiiden urheilulajien vakuuttaminen.
Turva vakuutus logo

Turva matkavakuutus

Vakuutus sisältää esimerkiksi:

 • Matkatavaravahinkojen lisäksi matkavastuuvahingot ja niihin liittyvät oikeudenkäyntikulut. Tämä korvaa, jos sinä tai joku muu vakuutukseen kuuluva aiheuttaa matkan aikana ulkopuolisille henkilö- tai esinevahinkoja, joista olette vastuussa.
 • Matkalla tapahtuneen tapaturman aiheuttaman ohimenevän työkyvyttömyyden, jos kyseinen lisäturva on valittu matkustajavakuutukseen.
 • Matkasairaudet- ja loukkaantumiset ilman euromääräistä ylärajaa.
 • Matkan peruuntumiset, keskeytymiset ja matkalta myöhästymiset, jos matkalle lähtö estyy tai keskeytyy äkillisesti oman tai läheisen sairastumisen, tapaturman tai menehtymisen vuoksi. Myös omalle omaisuudelle aiheutuneet merkittävät vahingot, jonka vuoksi matkalle ei pääse lähtemään voi olla korvaukseen oikeuttava syy.
 • Sairaankuljetuksen kotimaahan ambulanssilennolla, kun se on potilaan hoidon kannalta tärkeää ja sovittu ennakkoon Turvan kanssa.

Saako vakuutuksen yhtä matkaa varten?

Voit valita vakuutuksen, joka on voimassa jatkuvasti tai ostaa määräaikaisen vakuutuksen vain yksittäiselle matkalle. Vakuutusvaihtoehtoja ja niiden hintoja on kannattavaa vertailla, sillä usein jatkuvasti voimassa oleva vakuutus tulee matkakohtaista vakuutusta edullisemmaksi, jos teet vuoden aikana parikin matkaa.

Milloin vakuutusturva astuu voimaan?

Matkavakuutus on voimassa heti siitä hetkestä alkaen, kun hankit sen. Sen voi siis ostaa vaikka netin kautta vasta lentokentältä. Sinun on hyvä huomioida, että saadaksesi korvausta matkan peruuntumisesta vakuutus tulee olla ostettuna jo noin kolme päivää ennen matkan alkamispäivää.

Missä se on voimassa?

Vakuutus on yleensä voimassa ulkomaan matkoilla, kun matka alkaa Suomesta ja kestää enintään 3 kuukautta. Vakuutukseen voi yleensä lisätä kotimaan matkat, kun kohde on vähintään 50 kilometrin päässä kotoa.

Jatkuva vakuutus on voimassa pääsääntöisesti kaikkialla maailmassa, kun taas määräaikainen vakuutus kattaa valitsemasi maan tai maat matkakohtaisesti.

Nainen, jolla on matkavakuutus, vetää matkalaukkua juna-asemalla
Matkavakuutuksella saa ostettua turvaa niin matkustajalle kuin myös matkatavaroille.

Riittääkö pelkkä eurooppalainen sairaanhoitokortti matkalla?

Kela myöntää ilmaisen eurooppalaisen sairaaanhoitokortin kaikille, joilla on sairasvakuutus Suomessa. Kortti oikeuttaa ulkomailla sairaanhoitoon silloin, kun hoito ei voisi odottaa paluutasi kotimaahan. Nimensä mukaisesti kortti kelpaa EU- ja Eta-maissa, Isossa-Britannissa ja Pohjois-Irlannissa, sekä Sveitsissä.

Kortti ei kuitenkaan ole riittävä turva matkalla, joten myös matkavakuutuksen hankkiminen on suotavaa. Kortilla ei saa hoitoa Euroopan ulkopuolisissa maissa ja se ei kata kaikkia niitä kustannuksia, mitä matkalla sairastuminen tuo tullessaan. Sillä ei esimerkiksi voi kustantaa matkakuluja, jos matka keskeytyy sairastumisen takia. Myös hoidon taso vaihtelee eri maiden välillä: vakuutuksen avulla voit saada itsellesi tavanomaista parempaa hoitoa.

Mitä vakuutus korvaa?

Se mitä vakuutus korvaa matkalla, riippuu vakuutusehdoista. Tutustu siis omiin vakuutusehtoihisi jo ennen matkaa, jotta tiedät onko vakuutusturvasi riittävä.

Yleisesti voidaan sanoa, että matkustajavakuutus korvaa matkalla seuraavia asioita:

 • Tapaturma ja sen vaatima hoito
 • Sairaus, joka on alkanut matkalla

Jos sinulla on myös matkatavaravakuutus, se korvaa matkatavaroille tapahtuvat vahingot.

Vakuutusehdot kannattaa tarkistaa etenkin silloin, jos sinulla on jokin sairaus jo ennen matkaa. Jos sairaus vaatii matkalla ensiapua, saat hoitoa, mutta muussa tapauksessa vanhan sairauden vaatimaa hoitoa ei välttämättä korvata. Myös hammashoito voi jäädä vakuutuksen ulkopuolelle. Raskaus voi herättää myös kysymyksiä vakuutusturvasta. Tarkista siis, mitä vakuutusehdoissa sanotaan raskauden vaatimasta hoidosta matkalla.

Korvataanko matkan peruuntuminen?

Usein vakuutus korvaa matkan peruuntumisen, jos odottamaton sairastuminen tai loukkaantuminen estää matkalle lähdön ja lääkäri kieltää sinua matkustamasta. Myös matkakohteessasi oleva kriisitilanne kuten luonnonkatastrofi ja sen aiheuttama peruuntuminen voidaan korvata. Tämä kuitenkin riippuu valitsemastasi vakuutusturvasta.

Suurin osa vakuutusyhtiöistä vaatii, että vakuutus on hankittu viimeistään kolme vuorokautta ennen matkan alkamista, jotta se korvaa matkan peruuntumisen sairastumisen vuoksi.

Miten korona vaikuttaa matkavakuutuksen toimintaan?

Matkan peruuntuminen koronaviruksen aiheuttaman sairastumisen vuoksi korvataan yleensä mahdollisesta peruuntumisturvasta. Korvattavissa voivat olla myös peruuntumiset matkakumppanin tai muun vakuutusehdoissa mainitun henkilön äkillisen vakavan sairastumisen vuoksi. Mikäli sairastut koronaan matkalla, vakuutus korvaa hoitoa samalla tavoin kuin muissakin sairastapauksissa.

Ihmisten matkustaessa ja koronavirustilanteen alati muuttuessa vakuutusyhtiöt ovat ottaneet valikoimaansa myös erityisiä koronaan liittyviä vakuutuksia. Esimerkiksi If tarjoaa karanteeniturvaa, joka korvaa välttämättömiä kuluja mikäli sinut määrätään karanteeniin matkan aikana. Turva voi kuulua automaattisesti vakuutukseesi.

Pelkkä koronaviruksen epäily tai tartuntapelko eivät kuitenkaan yleensä oikeuta korvaukseen: tällainen tilanne voi olla esimerkiksi silloin, kun lähipiirissäsi on todettu tai epäilty sairaustapaus ja joudut varmuuden vuoksi käymään koronavirustestissä tai olemaan karanteenissa.

Jos lentoyhtiö tai matkanjärjestäjä peruu matkan, tulee silloin olla yhteydessä matkanjärjestäjään, joka tavallisesti omissa peruutustilanteissaan hyvittää kulut asiakkaalle. Vakuutusyhtiö ei yleensä näitä korvaa.

Joidenkin vakuutusten kriisiturvasta voi hakea korvauksia peruuntuneesta matkasta, jos kyseessä on yleisvaarallinen epidemia. Kuitenkin WHO:n pandemiajulistuksen (11.3.2020 klo 19) jälkeen ostetut matkavakuutukset eivät tuo turvaa matkan peruuntumiseen, jos peruuntumisen syynä on korona.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko