Korkoa korolle -laskuri laskee varojesi kasvun

Korkoa korolle on varmasti tuttu käsite sijoittajalle. Mutta osaatko laskea, kuinka paljon ilmiö todella kasvattaa sijoitustesi ja säästöjesi arvoa? Unohda excel -taulukot ja tarkista laskurillamme, miten suuren pääoman saat sijoituksillasi kerrytettyä! Laskuri kertoo myös, kuinka iso osa loppusummasta on puhdasta korkotuottoa. Näet näin omin silmin korkoa korolle -efektin tehon. Korkoa korolle on hitaampi tapa saada ylimääräistä rahaa kuin pikavipin ottaminen mutta huomattavasti parempi keino!

Korkoa korolle -laskuri

Täytä laskuriin säästämisen alussa suoritettu kertasijoitus ja myöhemmät kuukausittaiset sijoitukset. Mikäli suunnitelmissasi on vain kuukausisäästäminen, jätä ensimmäinen kohta tyhjäksi. Arvioi tämän jälkeen sijoitusten vuotuinen tuotto-odotus ja valitse säästöaika. Laskuri laskee näiden perusteella yhteen, miten paljon varasi kasvavat korkoa korolle -ilmiön avulla.

Sijoitusten tuotto-odotuksen oletusarvona on käytetty 7 % korkoa, mikä on ollut keskimääräinen vuotuinen tuotto pitkän aikavälin sijoittamisella, kun mukaan lasketaan korkoa korolle -efekti ja osingot. Laskurissa ei ole huomioitu esimerkiksi veroja tai rahastoihin liittyviä kuluja, jotka vaikuttavat tietenkin varallisuuden kertymiseen.

Kokeile muuttujia vaihtamalla, miten eri tekijät vaikuttavat sijoitustesi kerryttämään tuottoon!

Korkoa korolle -kaava

Korkoa korolle -laskukaava kertasijoitukselle on hyvin yksinkertainen. Ainoat tiedot, joita tarvitset ovat sijoitettu summa, korko ja sijoitusaika. Voit laskea loppupääoman seuraavalla kaavalla:

S × (1+r/100)^t

S = alkuperäinen sijoitus
r = korko
t = sijoitusaika (esim. vuosissa)

Jos henkilö sijoittaa 7 000 € 10 vuoden ajaksi 7 % tuotolla, lasketaan loppupääoma siis seuraavanlaisesti:

7 000 × (1+7/100)^10 = 13 770,06

Laskutoimitus menee monimutkaisemmaksi, kun mukaan lisätään kuukausittaiset sijoitukset. Laskurissamme näiden korko on huomioitu kuukausittain, mikä poikkeaa joistain muista laskureista.

Kuva herätyskellosta. Korkoa korolle -efekti toimii parhaiten ajan kanssa.

Esimerkki korkoa korolle -efektistä

Olet nyt nähnyt, kuinka korkoa korolle -ilmiö voidaan laskea. Näin se käytännössä toimii:

⇒ Pariskunta sijoittaa vastasyntyneelle lapselleen alkupääomana 1 000 euroa, minkä jälkeen he sijoittavat kuukausittain 100 euroa kunnes lapsi on täysi-ikäinen. Lapsen täyttäessä 18 vuotta häntä odottaa noin 46 000 euron pääoma.

Sijoittaminen ja korkoa korolle -ilmiö vaativat melkoisesti kärsivällisyyttä. Mitä pidempään sijoitusten antaa kerryttää korkoa, sitä paremmin pääsee korkoa korolle -efekti toimimaan. Vertaa esimerkiksi seuraavat tilanteet:

⇒ Henkilö A aloittaa eläkesäästämisen 30 -vuotiaana. Hän sijoittaa kuukausittain 150 euroa. 7 % vuosituotolla hänellä on eläkkeelle jäädessään 65 -vuotiaana noin 270 000 euroa.

⇒ Henkilö B aloittaa eläkesäästämisen 40 -vuotiaana. Hän sijoittaa kuukausittain 150 euroa. 7 % vuosituotolla hänellä on eläkkeelle jäädessään 65 -vuotiaana noin 121 000 euroa.

Henkilö A:lla on siis eläkkeelle jäädessään yli 100 000 € enemmän kuin henkilöllä B. Hän on toki säästänyt enemmän rahaa, mutta huomionarvoista on, että hänen loppupääomasta jopa 200 000 € on korkotuottoa, kun taas henkilöllä B korkotuottoa on vain noin 76 000 €. 10 vuoden ero säästöajassa voi siis tehdä näinkin huikean eron.

Laskutoimituksissa ei ole huomioitu veroja tai sijoittamiseen liittyviä kustannuksia. Nämä pienentävät loppupääomaa hieman.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko