Lainaa ulkomaalaiselle – myönnetäänkö sitä?

Ulkomaan kansalaisen on mahdollista hakea ja saada lainaa Suomessa. Katsomme nyt, mitä ilman Suomen kansalaisuutta olevan tai pitkään ulkomailla asuneen lainanhakijan on hyvä tietää lainan hakemisesta.

Mitkä pankit myöntävät lainaa ulkomaalaiselle hakijalle?

Lainaa ulkomaalaiselle myöntävän pankin tai rahoituslaitoksen löytäminen vaatii lähes poikkeuksetta usean eri pankin ehtoihin tutustumista. Ehdoissa lukee selkeästi, mikäli lainaa myönnetään vain Suomen kansalaisuuden omaavalle henkilölle. Lisäksi pelkkä kansalaisuus ei  riitä, vaan hakijan tulee olla asunut vakituisesti Suomessa viimeiset kolme vuotta.

Kaikki pankit eivät kuitenkaan vaadi Suomen kansalaisuutta, vaan esimerkiksi oleskelulupa voi riittää. Siitä ei valitettavasti yleensä kerrota selkeästi lainan ehdoissa. Yksi keino selvittää, saako ulkomaalainen lainaa, on kysyä suoraan pankilta tai yksinkertaisesti kokeilla hakemuksen täyttämistä. Tarkkaa listaa ulkomaalaiselle lainaa myöntävistä pankeista on mahdotonta antaa, sillä lainan myöntämiseen liittyvät myös muut asiat kuin kansalaisuus.

Täytä Raha.fi:n helppo hakemus ja pyrimme löytämään sinulle vakuudettomat lainatarjoukset, jotka eivät vaadi Suomen kansalaisuutta.

Lainaa oleskeluluvalla

Aina lainansaantiin ei tarvita Suomen kansalaisuutta, vaan pelkkä oleskelulupa riittää. Oleskeluluvan vaatimisen lisäksi hakijasta tehdään luottokartoitus normaaliin tapaan: hänen tulonsa, menonsa sekä luottohistoriansa vaikuttavat lainan saantiin. Lisäksi henkilöllisyys pitää pystyä todistamaan sopivalla asiakirjalla, josta voit lukea tarkemmin seuraavaksi.

Henkilöllisyyden todistamiseen sopivat asiakirjat

Kaikkien lainanhakijoiden henkilöllisyys varmistetaan niin verkossa kuin pankkikonttorissakin lainaa hakiessa. Laki edellyttää pankkeja ja rahoituslaitoksia tekemään niin.

Finanssivalvonta on määritellyt asiakirjat, jotka kelpaavat henkilöllisyyden todistamiseen. Niitä ovat suomalaisen viranomaisen myöntämät asiakirjat kuten passi, henkilökortti, ajokortti, diplomaattipassi, kuvallinen Kela-kortti sekä muukalaispassi ja pakolaisen matkustusasiakirja. Lisäksi ulkomaisen viranomaisen myöntämä passi käy henkilöllisyystodistukseksi Finanssivalvonnan mukaan. Pankit ja rahoituslaitokset eivät välttämättä hyväksy kaikkia edellämainittuja asiakirjoja, vaan ne määrittelevät itse mitkä luetelluista asiakirjoista hyväksytään.

Netistä lainaa hakiessa hakijalta kysytään tavallisesti sosiaaliturvatunnusta ja hänen tulee tunnistautua pankkitunnuksilla.

Kuva karttapallosta pöydällä. Myös ulkomaalainen voi hakea lainaa Suomessa

Luottohistoria viimeiseltä kolmelta vuodelta

Useat lainapaikat vaativat, että hakija on ollut kirjoilla Suomessa vähintään kolme edellistä vuotta. Viimeisen kolmen vuoden eli 36 kuukauden Suomessa asumisen vaatimus perustuu siihen, että hakijasta ja hänen taloudestaan on näin mahdollista saada tarpeeksi kattava ja tarkka kuva. Lainanmyöntäjät haluavat tarkistaa hakijan luottotiedot sekä taloustilanteen vähintään parin viime vuoden ajalta.

Vaatimus pitkästä Suomessa asumisesta voi tuntua kohtuuttomalta, mutta se on sekä lainanhakijan että rahoituslaitoksen etu. Kun hakijoista voidaan tehdä kunnollinen riskiarvio, lainoille voidaan asettaa matalampia korkoja.

Yrityslainaa ulkomaan kansalaiselle

Yrityksille myönnettäviin lainoihin tarvitaan yleensä henkilötakaaja, jonka tulee täyttää lainaehdot. Samoin kuin yksityishenkilöille myönnettävissä lainoissa, myös yrityslainoissa kansalaisuuteen liittyvät vaatimukset vaihtelevat. Esimerkiksi Finnveran yritysrahoitusta voi hakea sellainen henkilö, jolla on oleskelulupa Suomeen ja jonka yritys toimii Suomessa.

Paluumuuttaja lainanhakijana ulkomailla asumisen jälkeen

Ulkomailla pitkään asunut Suomen kansalainen, joka muuttaa takaisin Suomeen, on lainanhaussa melko samassa tilanteessa kuin ulkomaalainen hakija. Ns. paluumuuttajasta ei ole saatavilla luottotietohistoriaa ulkomailla asumisen ajalta, mikä vaikeuttaa lainan saamista. Jos ennen ulkomaille muuttoa hakijan luottohistoria on ollut moitteeton, kolmen vuoden säännöstä voidaan mahdollisesti poiketa. Paluumuuttaja voi siis onnistua neuvottelemaan itselleen lainan ennen kuin kolme vuotta Suomessa asumista tulee täyteen.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko