YEL-laskuri: laske helposti sinun YEL-vakuutuksen hinta

YEL-laskuri laskee paljonko maksut ova kuukaudessa

YEL-laskuri laskee sinulle, paljonko maksat YEL-maksuja. Syötä laskuriin arvio vuotuisesta työtulostasi ja valitse ikäluokkasi. Saat vastauksena tiedon, paljonko maksat YEL-maksua kuukaudessa. Mikäli olet uusi yrittäjä, saat alennuksen maksusta ensimmäisen neljän vuoden ajan. Näet myös tämän laskurista. Muista tutustua myös muihin yrittäjän palveluihin kuten yrityslainaan ja tarkempaan esittelyyn YEL-vakuutuksesta.

Maksujen suuruus on sama kaikilla vakuutusyhtiöillä. Oma YEL-vakuutusyhtiö tuleekin valita muiden seikkojen kuin vakuutuksen hinnan perusteella.

Voit itse vaikuttaa maksun kokoon. Maksun pohjana on ilmoittamasi vuotuinen työtulo. YEL:iä maksetaan työtulon perusteella: maksun suuruus on tietty prosentti työtulosta. Prosentti riippuu iästäsi.

Jos olet:

  • 52 vuotta tai sitä nuorempi, maksat YEL-maksua 24,1 prosenttia työtulostasi
  • 53-62 vuotta, maksat YEL-maksua 25,6 prosenttia työtulostasi
  • 63 vuotta tai vanhempi, maksat YEL-maksua 24,1 prosenttia työtulostasi

Saat itse päättää, kuinka usein maksat YEL-laskun. Maksulla voi olla vuodessa joko 12, 6, 4, 3, 2 tai 1 erää.

Onko vakuutus pakollinen?

Yrittäjän eläkevakuutus on pakollinen. Se on otettava viimeistään kuuden kuukauden kuluttua yritystoiminnan aloittamisesta. Sitä ei tarvita, jos työtulo jää alle minimirajan, joka on 8063,57 € vuodessa. Se tarkoittaa kuukausitasolla enintään noin 670 € arvoista työpanosta. Vaikka työpanoksesi jäisi alle minimirajan, voit silti ottaa vakuutuksen. Sen voi myös ottaa takautuvasti, mutta silloin voi joutua maksamaan ylimääräistä myöhästymismaksua.

Pieni työtulo ei ole kannattava valinta

Pienen työtulon ilmoittaminen ja sen myötä maksuissa säästäminen on houkuttelevaa. Pienen YEL-maksun maksaminen kostautuu kuitenkin siinä vaiheessa, kun YEL:in perusteella maksettavia etuuksia on ajankohtaista nostaa. Päivärahat voivat jäädä pieniksi.

Työtulo vaikuttaa eläkkeen lisäksi myös muun muassa sairauspäivärahaan, työttömyysrahaan ja vanhempainrahaan.

Maksun ei tarvitse aina olla sama. On hyvin luonnollista, että vuosittainen työpanoksesi ja sen arvo vaihtelee. Voit ilmoittaa työtulon muutoksesta, jolloin myös YEL-maksusi muuttuu.

Kampaaja, jolla on yel-vakuutus, leikkaa asiakkaan hiuksia
YEL-maksu määräytyy työtulon mukaan. Työtulo ei ole sama kuin palkka, vaan voit itse määritellä tekemäsi työn rahallisen arvon.

Tulojen nosto kannattaa tehdä ajoissa

Moni yrittäjä havahtuu YEL-maksunsa pienuuteen vasta siinä vaiheessa, kun sen perusteella maksettaville etuuksille on käyttöä. Kovin myöhäisessä vaiheessa nostettu työtulo ei kuitenkaan hyödytä paljoa. Yleensä etuuksien suuruus perustuu tietyn ajankohdan työtuloon. Jos haet nyt etuutta, sen suuruus ei määräydy juuri tämän hetken työtulosi perusteella. Ei siis auta, jos olet juuri ennen etuuden hakua nostanut työtulosi tasoa.

Esimerkiksi vanhempainvapaalle jäävä yrittäjä saattoi ennen nostaa työtulonsa ja YEL-maksunsa vielä hieman ennen vapaan alkua: päivärahat laskettiin kuuden kuukauden takaisen työtulon perusteella. Nykyään päiväraha lasketaan edeltävän 12 kuukauden työtulon perusteella. Jos tulot ovat muuttuneet tänä aikana, päiväraha perustuu tulojen keskiarvoon. Tulotasoa ehtii siis vielä nostaa, kun tietään jäävänsä vapaalle. Jos tulotaso on ollut matala aikaisemmin, se kuitenkin laskee keskiarvoa ja jättää etuuksien määrän pienemmäksi.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko