Pörssisähkö: syitä vaihtaa edullisempaan tuntihintaan

Mikä on pörssisähkö?

Markkinahintainen sähkösopimus eli pörssisähkö on toistaiseksi voimassa oleva ja sen hinta määräytyy ajantasaisen tuntihinnoittelun mukaan.

Suomalaiset sähköyhtiöt ostavat sähkönsä pohjoimaisesta Nord Pool -sähköpörssistä ja tarjoavat sitä eteenpäin kuluttajille. Sähköpörssissä sähkön tuottajat ja sen ostajat kokoontuvat yhteen käymään kauppaa.

Samalla tavoin kuin muissakin raaka-ainepörsseissä, sähkön hinta muodostuu täysin sen tarjonnan ja kysynnän mukaan. Kun kysyntä ja tarjonta vaihtelee, näkyy tämä myös sähkön hinnassa. Ajoittain vaihtelu voi olla voimakastakin vuorokauden sisällä sekä kuukausien ja vuosien välillä. Käytännössä pörssisähkö näyttää sähkömarkkinoilla tapahtuvat hinnan vaihtelut suoraan sähkön käyttäjälle. Vaikka piikkejä suuntaan tai toiseen välillä ilmenisikin, hinnan vaihtelut tasoittuvat ajan kuluessa.

Nord Pool -sähköpörssissä käydään kauppaa seuraavan päivän spot-hinnasta. Vuorokauden jokaisella tunnilla on oma hintansa ja markkinoilla toimijat antavat tarjouksensa pörssiin kertoen, mihin hintaan he ovat valmiita ostamaan tai myymään sähköä päivän jokaisena tuntina. Näin muodostuu sähkön spot-hinta, jonka päälle lisätään arvonlisävero ja myyjän marginaali. Tällainen hinnoittelu mahdollistaa sen, että sähkön hinta on täysin läpinäkyvä ja aina oikea, koska se perustuu reaaliaikaiseen kysyntään ja tarjontaan.

Miksi valita tuntihintainen sähkö?

Pörssisähkö on hyvä valinta sähköllä lämmittäjille sekä sähkön kulutuksen optimoijille. Siitä saa irti suurimman hyödyn, kun jaksaa seurata hinnan vaihtelua ja esimerkiksi käyttää varaavaa lattialämmitystä tai lämmittää käyttövettä silloin, kun hinnat ovat pienimmillään. Voit siis vaikuttaa omaan sähkölaskuusi ajoittamalla kulutuksesi vuorokauden edullisimmille tunneille.

Muita syitä valita pörssisähkösopimus ovat:

  • Tutkitusti edullinen hinta. Tämä näkyy etenkin silloin, kun sähkön markkinahinta lähtee voimakkaaseen laskuun esimerkiksi päästöoikeuksien hintojen alentuessa tai vesitilanteen nopeissa muutoksissa. Tällöin muiden sähkötuotteiden hinnat eivät välttämättä reagoi hinnanlaskuun yhtä nopeasti kuin pörssihintasähkö. Hintojen edullisuus perustuu myös siihen, että myydessään pörssisähköä sähkönmyyjän, eli sähköyhtiön ei tarvitse varautua hintojen nousuun. Muissa sopimustyypeissä sähköyhtiöt nimittäin joutuvat reagoimaan hintojen nousuun ja tämä pitää sähkön hinnat korkeammalla.
  • Sähkösopimus ilman sitoutumista. Sopimus pörssisähköllä ei sisällä määräaikaa, eikä vaadi sitoutumista. Sopimuksen voikin halutessaan vaihtaa kiinteähintaiseen, määräaikaiseen sopimukseen.
  • Sähkön hinta on täysin läpinäkyvä ja aina oikea, perustuen kysyntään ja tarjontaan.
Pörssikurssi tietokoneen ruudulla näyttää pörssisähkön tuntihintaa

Milloin tuntihinta kannattaa erityisesti?

Sähkölämmitteinen omakotitalo on hyvä esimerkki sellaisesta kohteesta, jossa sähkönkulutuksen ajankohtaa voi säädellä erityisen hyvin ja pörssisähkösopimus on kannattava.

Tietyissä asumismuodoissa (esim. kerrostaloissa) ohjattavaa sähkönkulutusta saattaa olla sen verran vähän, että täyttä hyötyä ei tuntikohtaisista hinnanmuutoksista saa.

Vaikka sähkön käyttötunteja ei olisikaan valmis miettimään tarkasti, on pörssisähkö silti tutkitusti pitkällä juoksulla edullisin tapa ostaa sähköä.

Miksi se on kannattava myös talvella?

Vaikka talvella energian hinnat ovatkin korkeammalla, voit tuntisähkön hintoja hyödyntämällä pitää sähkölaskusi aisoissa.

Kun ajastat kulutuksesi edullisempiin tunteihin vaikutat suoraan myös hiilidioksidipäästöihin. Tämä johtuu siitä, että talvella suurempi osuus kulutuspiikkien sähköstä tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla. Ajoita siis sähkönkulutuksesi, niin säästät sähkölaskussasi ja teet samalla ekoteon!

Onko se halvin vaihtoehto?

Pörssisähkö on tutkitusti halvin tapa ostaa sähköä. Energiaviraston kahden vuoden tilastojen mukaan, tuntihintainen sopimus osoittautui lähes joka energiayhtiöllä halvimmaksi vaihtoehdoksi.

Kuinka paljon tuntihintainen sähkö sitten maksaa? Alla esimerkkejä:

  • Vuonna 2019 sähköpörssin spot keskihinta oli 5,46 snt/kWh, sisältäen 24 % alv:n (ilman marginaalia). Halvimmillaan spot-hinta painui jopa alle sentin kWh lukemiin ja myös talviaikaan yösähkön kWh hinta oli vain noin 2 snt/kWh -lukemissa.
  • Spot-hinnan päälle sähköyhtiöt veloittivat oman marginaalinsa sekä perusmaksun. Vattenfalilla marginaali oli esimerkiksi 0,29 snt/kWh sekä perusmaksu 2,95 €/kk. Jotkin sähköyhtiöt tarjoavat tuntisähköä myös ilman perusmaksua.
  • Vertailun vuoksi: Yleissähkön hinta Vattenfalilla oli 5,89 snt/kWh 12-24kk:n määräaikaisella sopimuksella ja 3,75 €/kk perusmaksulla.

Vaikka tuntihintainen sähkö onkin pitkällä juoksulla edullisinta, melko harva suomalainen ottaa siitä hyödyn irti. Yksi syy tähän on varmasti se, että tunneittain muuttuvien hintojen edullisuutta on vaikea arvioida. Hintaa voi kuitenkin helposti seurata esimerkiksi Nord Poolin sivuilta. Myös Fingrid Oyj tarjoaa seurantasovelluksen, jonka saa ladattua matkapuhelimeen.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko