Halvin sähkö – Löydä edullisin ja paras sähkösopimus

Mistä saa halvinta sähköä?

Nykypäivän sähkömarkkinoilla kilpailu on kovaa ja sähköyhtiöt tarjoavat toinen toistaan parempia tarjouksia. Markkinahinnat muuttuvat jatkuvasti, minkä vuoksi sähköyhtiöt myös päivittävät omia hintojaan säännöllisesti. Halvin sähkö tänään ei välttämättä ole halvin sähkö huomenna.

Sähkövertailupalvelu opastaa valitsemaan kotiisi parhaan sähkösopimuksen kilpailuttamalla eri sähköyhtiöt. Palvelun käyttäminen on helppoa ja muutaman kysymyksen jälkeen saat listan parhaista sähkösopimuksista, halvimmasta kalleimpaan.

Sähkö on yksi pakollisista kiinteistä kuluista ja sähkölaskujen suuruutta onkin hyvä tarkkailla. Sähkösopimuksen vaihtaminen edullisempaan voi olla hyvä keino pienentää talouden menoja ja säästää useita satasia vuodessa. Oman sähkösopimuksen saa vaihdettua halvempaan varsin helposti, jos hallussa on toistaiseksi voimassa oleva sopimus.

On hyvä huomioida, että halvin sähkö ja säästöt sähkölaskuissa eivät tule jokaiselle kodille samalla sähkösopimuksella. Kodin kulutus vaikuttaakin paljon sopivan sähkösopimuksen valintaan. Etsiessäsi halvinta sähkösopimusta, kannattaa tutustua niin toistaiseksi voimassa oleviin kuin määräaikaisiin sopimuksiin.

Mitä kannattaa ottaa huomioon edullisempaan sähkösopimukseen vaihtaessa?

Vaikka halvin sähkö kiinnostaa, kannattaa ottaa huomioon myös kaikki muut sopimukseen liittyvät asiat itse sähkön hinnan lisäksi.

Huomio ainakin:

  • Sähkön toimitusvarmuus.
  • Millaisen sopimustyypin haluat.
  • Sähkösopimuksen ehdot.

Kovin monen asiakkaan ei ennen tullut kilpailutettua sähkösopimuksiaan, sillä jos sähköä tuli pistorasiaan kohtalaisella varmuudella, ei ole ollut juuri syytä vaihtaa sähkösopimuksen tarjoajaa.

Nykyään asiat ovat toisin ja sähkömarkkinoiden avautuessa ja kilpailun koventuessa markkinoille on syntynyt uusia toimijoita, jotka houkuttelevat asiakkaita muita halvemmilla hinnoilla ja toisinaan vähän erikoisemmilla sopimusehdoilla. Ennen sopimuksen tekoa onkin hyvä tarkastella sopimusehdot tarkasti.

Sähkösopimusten ehdoista voi löytyä esimerkiksi kyseenalaisia keinoja hintojen korottamiseksi kesken määräaikaisen sopimuskauden. Vaikka kyseessä olisikin toistaiseksi voimassa oleva sopimus, halvin sähkö voi muuttua nopeasti kalliiksi, kun yhtiö päättää esimerkiksi vuoden jälkeen vaihtaa sähkön hintaansa. Vaikka tästä aina tiedotetaankin, luottaa yritys siihen, että tarpeeksi suuri osa asiakkaista ei vaihda sähkösopimustaan tässä vaiheessa, joten sähköä myydään aluksi tappiolla.

Jotkut markkinoiden uusimmista sähkönmyyjistä ovat pyrkineet tekemään sähkön hinnasta edullista hyödyntämällä etukäteen laskuttamista, jolloin asiakas maksaa sähköstään etukäteen arvioidun kulutuksen verran. Tämä malli takaa sen, että luottotappioita tai maksamattomia laskuja ei sähkönmyyjälle juuri pääse syntymään ja edullista hintaa voidaan optimoida entistä paremmin. Näillä keinoilla halvimman sähkön tarjoaminen lisää vastuuta asiakkaalle. Mikäli asiakas haluaa vaihtaa toiseen sähköyhtiöön, voi vaihtoaika venyä pidemmäksi kuin toivottu, ellei asiakas halua maksaa kahdesta sähkösopimuksesta yhtä aikaa.

Mikä on edullisin sähkö kerrostaloasumiseen?

Kerrostalossa tärkeässä asemassa ovat kuukausimaksut eikä niinkään sähköenergian hinta. Jos asut kerrostalossa, on sinun kannattavaa valita sopimus, jossa on alhainen kuukausimaksu tai ei kuukausimaksua ollenkaan. Esimerkiksi 5 € kuukausimaksu tuo sähkölaskuun ylimääräistä jo 60 € verran per vuosi. Edullisin sähkö kerrostalolle tulee siis lähes aina kuukausimaksuttomalla sopimuksella.

Koska kerrostaloasumisessa varsinainen sähkönkulutus on yleensä sen verran pientä, ei energian hinnalla ole valtavan suurta merkitystä säästämisen kannalta. Pienikulutuksiselle (1500-2000 kWh) vuodessa kuluttavalle kerrostaloasunnolle sähköenergian vuosikustannus eri sopimusten välillä vaihtelee keskimäärin 30-60 € verran.

Sähkön edullista hintaa kuvastava rahoista tehty talo
Yksi tietty sähkösopimus ei ole halvin kaikille. Edullisin vaihtoehto riippuu esimerkiksi asumismuodosta.

Mikä on halvin sähkö omakotitaloille?

Omakotitalolle halvin sähkö perustuu suurimmaksi osaksi edulliseen sähkön hintaan. Omakotitalossa asuessa, etenkin sähkölämmitteisessä (sähkönkulutus noin 10 000-20 000kWh), on energian hinta tärkeämmässä roolissa kuin kuukausimaksu. On hyvä aina tarkistaa, miten sähkön hinta muodostuu ja kuinka usein hinta päivittyy.

Omakotitaloasukkaana on paljon erilaisia mahdollisuuksia vaikuttaa omaan sähkönkulutukseen, esimerkiksi hyödyntämällä pörssisähkön halpoja tuntihintoja, lämmityskaudella ilmalämpöpumppua tai tuottamalla omavaraista energiaa aurinkopaneeleilla.

Valitsemalla pörssisähkön voi sähkölaskua pienentää seuraamalla ja painottamalla sähkönkulutusta vuorokauden halvimmille tunneille. Sähkölämmitteisessä talossa yli puolet kulutuksesta kuluu lämmitykseen. Mikäli lämmitys tapahtuu pääosin öisin, pörssisähkö voi olla kokeilemisen arvoinen sopimus. Pörssisähkössä voi ohjata omaa kulutustaan edullisen yöaikaan ja tätä kautta laskea omaa keskiarvohintaa. Tämän hyöty on kuitenkin kyseenalainen, ellei lämmitystä pystytä keskittämään yölle.

Ilmalämpöpumppu voi säästää vuosittain energiaa noin 3 000–8 000 kWh sähkö- ja öljylämmitteisissä taloissa asunnon koosta riippuen. Kaukolämmitteisissä kohteissa säästöt ovat hieman maltillisempia. Rahallisesti tämä tarkoittaa noin 350–900 euron vuosittaisia säästöjä. Tärkeintä ilmalämpöpumpun hankinnassa on laadukkaan laitteen valitseminen. Laadukkaan ilmalämpöpumpun käyttökustannukset madaltuvat ja sen käyttöikä on pidempi. Vaikka laadukas ilmalämpöpumppu olisi ostohetkellä kalliimpi, tuo se usein pitkällä juoksulla suuremmat säästöt. Ilmalämpöpumppu asennuksineen maksaa keskimäärin 1700 euroa.

Aurinkopaneeleilla voi sähkön tuottaa itse ja leikata sähkölaskua reilulla summalla. Talon sähköverkkoon kytkettävät paneelit tuottavat sähköä kaikille talon laitteille, jolloin ostetun sähkön tarve vähenee. Ekologinen paneeli pienentää laskun lisäksi samalla reippaasti myös omaa hiilijalanjälkeä. Aurinkopaneelit asennuksineen maksavat koosta riippuen useita tuhansia – elleivät kymmeniä tuhansia euroja. Tämä voi olla iso kynnys monelle, vaikka pitkällä tähtäimellä säästöä tulisikin.

Mikä on halvin sopimus opiskelijalle?

Opiskelija-alennukset sähkösopimuksiin ovat harvinaisempia, vaikka jotkut sähköyhtiöt niitä tarjoavatkin. Usein sähköyhtiöt kuitenkin huomioivat opiskelijat ja osaavat suositella heidän elämäntilanteeseensa sopivia sähkösopimuksia.

Opiskelija-asunto on tyypillisesti pienikokoinen ja sen kulutus on todennäköisesti suhteellisen vähäistä sähkölaitteiden määrästä riippumatta. Muutamien senttien erot kilowattituntien hinnoissa eivät tällöin lähtökohtaisesti tuota isoa muutosta sähkölaskun loppusummaan. Kuukausi- tai perusmaksut puolestaan voivat pienen kulutuksen kodeissa nostattaa sähkölaskun hintaa merkittävästi.

Opiskelija-asumiseen edullisimmaksi vaihtoehdoksi tulee usein toistaiseksi voimassa oleva markkinahintoihin perustuva sähkösopimus. Tämänkaltaisissa sopimuksissa kilowattitunnin hinta määräytyy sähköpörssin hintojen mukaan joka kuukausi.

Sähkön hintojen vaihtelu ei pienen kulutuksen kodeissa aiheuta taloudellista riskiä edes talvisin, vaikka hinnat olisivatkin korkeammat. Kesäisin sähkölasku voi pörssihinnoilla jäädä hyvinkin pieneksi.

Jos hinnanvaihtelu tuntuu epämiellyttävältä, vaihtoehtona on myös määräaikainen sähkösopimus. Määräaikaisissa sopimuksissa on kiinteä kWh hinta ja perusmaksu, jotka eivät muutu sopimuskauden aikana. Tämä on hyvä vaihtoehto etenkin opiskelijoille, jotka haluavat ennakoida kulujaan.

Mistä edullisinta sähköä Helsinkiin?

Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla (Vantaa, Espoo) edullisia sähkösopimuksia tarjoaa usea eri sähköyhtiö. Se, mikä on sinulle halvin ja paras vaihtoehto riippuu asumismuodostasi sekä tarpeistasi.

Helpoiten uusi sähkötarjous löytyy vertailupalvelun avulla, syöttämällä osoitteen, mihin edullista sopimusta ollaan etsimässä. Jos kyseessä on vanhan sopimuksen kilpailuttaminen, on hyvä tutkia aiempia sähkölaskujaan, jotta saa tarkemman arvion sähkönkulutukseen perustuen. Sähkön hinnan voi kilpailuttaa, mutta siirtoa ei. Sähkönsiirrosta Helsingissä vastaa aina paikallinen sähköyhtiö Helen.

Edullisten hintojen lisäksi sähköyhtiöt tarjoavat asiakkailleen erilaisia palveluita, joita tarjoamalla ne kilpailevat asiakkaista. Helsinkiläinen Fortum tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden ansaita ilmaisia sähkötunteja, kun he tekevät pieniä ympäristötekoja arjessaan. Muun muassa kierrättämällä tai polkupyöräilemällä autoilun sijasta voi saada edullisemman sähkösopimuksen.

Monilla sähköyhtiöillä on hienot kännykkäsovellukset, joiden avulla voi seurata omaa sähkön kulutustaan ja pyrkiä optimoimaan sähkön käyttöään. Joskus asiakkaille myönnetään myös bonuksia, kuten s-bonusta tai ilmaisia vakuutuksia.

Pääkaupunkiseudulla toimivia sähköyhtiöitä ovat esimerkiksi:

Katso, miten halpaa sähköä sinun osoitteeseesi voidaan toimittaa. Tee nopea sähkön kilpailutus jo tänään!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko