SIM-kortti: opi käyttö asentamisesta vaihtoon ja avaamiseen

Mikä on SIM-kortti?

SIM-kortti on älykortti, joka tallentaa liittymän tilaajan yksilölliset tiedot turvallisella tavalla. Lyhenne SIM tuleekin englannin kielen sanoista Subscriber Identity Module. Puhelinliittymä toimii kortin avulla. Matkapuhelimien lisäksi SIM-kortin voi hankkia myös muihin mobiililaitteisiin, kuten tabletteihin ja reitittimiin.

Ihan ensimmäiset SIMit olivat noin pankkikortin kokoisia. Kovan kilpailun myötä kortit ovat kuitenkin pienentyneet, ensin oli mini SIM, sen jälkeen mikro-SIM ja sitten vieläkin pienempi versio – nano-SIM. Uusin kortti on e-SIM, joka on täysin digitaalinen ja korvaa perinteisen muovisen kortin. Sähköisen kortin etu on, että sitä varten ei laitteessa tarvitse olla paikkaa fyysiselle sim-kortille ja se sopii hyvin pieniin älylaitteisiin, kuten paikantimiin ja kelloihin. Tällä hetkellä e-SIM on tarjolla vain joihinkin laitteisiin, mutta on yleistymässä kovaa vauhtia.

Miten se toimii?

Ottaaksesi käyttöön puhelinliittymän, tarvitsen SIM-kortin. Tehdessäsi liittymäsopimuksen operaattorin kanssa, saat automaattisesti uuden, henkilökohtaisen kortin.

SIM toimii siinä olevan mikrotietokoneen avulla. Mikrotietokone tekee tarvittavat toiminnot, jotka perustuvat siihen tallennettuun tietoon. Kortit sisältävät tallennustilaa myös tekstiviesteille ja puhelinluettelolle. Tallennustilaa saa lisää laitteen sisäisestä muistista tai laitteeseen erikseen hankittavasta ja asennettavasta muistikortista.

Miten asennan SIM-kortin mobiililaitteeseen?

Kortin asennusohjeet vaihtelevat puhelinmallista riippuen. Ohjeet kortin asentamiseen löydät yleensä matkapuhelimesi mukana tulevasta ohjekirjasta. Jos sinulla on yksi uusimmista puhelinmalleista, kuten Samsung Galaxy tai iPhone, asennus hoituu yleensä näin:

  1. Aseta teräväpäinen poistotyökalu puhelimessa olevan SIM-kortti -kelkan reikään ja vapauta kelkka
  2. Vedä kelkka varovasti ulos
  3. Aseta kortti kelkkaan niin, että siru osoittaa alaspäin
  4. Työnnä kelkka takaisin puhelimen aukkoon

Tarkista omalta palveluntarjoajaltasi kuinka aktivoit uuden kortin. Yleensä aktivointi onnistuu kortin 12 numeroisen numerosarjan avulla sähköisesti tai asiakaspalvelun välityksellä.

Mitä tehdä, jos SIM lukkiutuu?

Jos PIN-koodi näppäillään väärin kolmeen kertaan, kysyy puhelin PUK-koodia, jonka saat operaattorisi asiakaspalvelusta.

Jos puhelin puolestaan pyytää SIM-kortin verkon lukituksen poistotoiminnon PIN-koodia, kirjaa ylös puhelimesi IMEI-koodi ja ole yhteydessä operaattorisi asiakaspalveluun. IMEI-koodin löydät yleensä puhelimesi akun alta, näppäilemällä *#06# puhelimen aloitusruudussa, tai puhelimen asetuksista.
IMEI-koodin lisäksi sinun tulee ilmoittaa henkilötietosi sekä puhelimesi merkki ja malli purkamista varten.

Mikä on dual SIM?

Jotkut matkapuhelimet tukevat kahden kortin eli dual SIMin käyttöä. Kun molemmat kortit on asennettu, puhelin antaa käyttäjän vaihtaa kahden erillisen liittymän välillä manuaalisesti tai pitää molempia kortteja valmiustilassa automaattista vaihtoa varten.

Kahden kortin puhelin on oiva valinta, etenkin silloin jos haluat pitää työnumerosi ja henkilökohtaisen puhelinnumerosi erillään. Dual SIMin avulla sinun ei tarvitse kantaa mukanasi kahta eri puhelinta, vaan voit vaihtaa vapaa-ajalle kytkemällä vain työliittymäsi kortin pois päältä. Tai toisin päin.
Jos taas olet hoitanut niin työ- kuin vapaa-ajan askareesi tähän asti yhden ja saman puhelinnumeron kautta, mieti saattaisivatko erilliset liittymät tuoda sinulle lisäarvoa esimerkiksi rentouttavamman vapaa-ajan muodossa.

Kuinka dual SIM sitten käytännössä toimii?

Suurimmassa osassa puhelimista kummatkin kortit ovat koko ajan valmiustilassa eli esimerkiksi puheluiden soittaminen, viestien lähettäminen sekä molempien vastaanottaminen onnistuu milloin tahansa. Aktiivisessa käytössä voi kuitenkin olla vain yksi kortti kerrallaan. Jos olet esimerkiksi puhelimessa ja joku yrittää soittaa sinulle toisen kortin numeroon, ei sinulle jälkimmäisestä tule ilmoitusta kesken puhelun.

Kun soitat puheluita, lähetät tekstiviestejä tai käytä mobiilidataa, voit päättää etukäteen, kumpaa korttia käytät mihinkin toimintoihin. Voit halutessasi myös valita käytettävän liittymän aina erikseen kunkin yksittäisen toiminnon yhteydessä.

Mobiilidatan kohdalla valmiustilassa voi olla kerrallaan vain yksi korteista. Puhelimen asetuksista voit valita, kumman liittymän mobiilidataa puhelin kulloinkin käyttää.

Musta älypuhelin ja dual sim -kortti

Miten kortin vaihto pienempään onnistuu?

Oletko hankkinut uuden mobiililaitteen, johon tarvitset pienemmän kortin? Voit joko tilata uuden kortin operaattoriltasi tai leikata nykyisen kortin sopivan kokoiseksi.

Turvallisin tapa on tietysti tilata uusi kortti, mutta kortin leikkaus onnistuu myös, jos sen tekee huolellisesti. Mikäli päädyt leikkaamiseen, löytyy netistä runsaasti video-tutoriaaleja siitä kuinka se kannattaa tehdä ja millä välineillä. Päädyit sitten kumpaan vaihtoehtoon tahansa, muista tarkistaa oikea kortin koko laitteesi mukana tulleesta käyttöoppaasta.

Yhteystietojen siirto vanhasta puhelimesta uudelle kortille:

  1. Jos uudessa puhelimessasi on erikokoinen kortti kuin vanhassasi, kopioi ensiksi yhteystiedot kortilta vanhan puhelimesi muistiin.
  2. Käytä uusi korttisi vanhan puhelimessasi ja kopioi yhteystiedot sen muistiin. Uusissa korteissa mukana ovat kaikki koot ja siitä voi naksauttaa irti haluamansa koon.
  3. Tämän jälkeen voit pienentää kortin oikean kokoiseksi uuteen puhelimeesi. Yhteystiedot siirtyvät kortin mukana.

Yleensä myös operaattoreiden liikkeissä on mahdollista kopioida vanhan SIM-kortin tiedot uudelle. Tiedustele palvelua ja hintaa suoraan palveluntarjoajaltasi. Kadonneesta tai rikki menneestä kortista ei tietoja ole mahdollista palauttaa.

Onko 4G reititin SIM-korttipaikalla hyvä modeemi?

Talouteen, jossa on useita internetiin yhdistettäviä laitteita on kätevintä hankkia langaton reititin. Lte-verkoissa SIM-kortilla toimiva 4G-mobiilireititin on yhä yleisempi tapa toteuttaa nettiyhteys – oli se sitten kotona, mökillä, ajoneuvossa, veneessä tai muussa liikkuvassa käytössä.

Etenkään haja-asutus­alueilla ei usein ole langallista yhteysmahdollisuutta kuituyhteyksista puhumattakaan. Usein järkevin, edullisin – ja usein myös ainoa – vaihtoehto nopeampaan nettiyhteyteen on mobiilidataverkko. 4G wlan reititin korttipaikalla on monessa tapauksessa hyvä ostos.

Reitittimiä on myytävänä useita erilaisia ja isolla hintahaarukalla. Hinnat vaihtelevat 50 eurosta ylöspäin riippuen esimerkiksi nopeudesta ja siitä kuinka monta laitetta siihen saa kerralla yhdistettyä.

Useat operaattorit tarjoavat paketteja, joihin sisältyy mobiililaajakaistan SIM sekä reititin. Paketit ovat yleensä määräaikaisia ja maksat niistä kiinteän summan kerran kuukaudessa.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko