Spiir: Kaikki pankkitilisi samassa budjettisovelluksessa

Kokeilimme Suomeen melko hiljattain rantautunutta Spiir-budjettisovellusta. Samankaltaisia oman talouden suunnitteluun ja säästämiseen tarkoitettuja sovelluksia alkaa olla tarjolla jo runsaasti, mutta Spiir on siitä erikoinen, että mikäli sinulla on pankkitilejä useammassa pankissa, Spiir pystyy keräämään niiden kaikkien tiedot yhteen. Saat näin huomattavasti helpommin seurattua kaikkia tulojasi ja menojasi yhdessä paikassa.

Helpota oman talouden hallintaa tällä sovelluksella!

Mikä Spiir on?

Spiir on tanskalainen budjettisovellus, joka on saatavilla myös Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa. Sovellus on täysin ilmainen ja sen voi ladata sekä Apple Storesta että Google Playstä. Spiirin osaomistaja on Danske Bank.

Monet budjettisovellukset on liitettävissä vain yhden pankin tileihin, mutta Spiiriin sinun on mahdollista yhdistää samanaikaisesti Danske Bank, OP, Nordea, Aktia, S-Pankki, Handelsbanken ja Ålandsbanken. Tämä on osa uutta maksupalveludirektiiviä, jonka mukaan pankkien on jaettava tietoa myös kolmansien osapuolten kanssa. Tämä mahdollistaa Spiirin kaltaiset niin kutsutut monipankkipalvelut.

Spiir -sovelluksen logo vihreällä taustalla

Miten aloitan Spiirin käytön?

Toistaiseksi Spiirin saa Suomessa käyttöön vain englanninkielisenä. Tässä sinulle suomenkieliset ohjeet, miten asentaa Spiir älylaitteeseesi:

 1. Lataa Spiir Apple Storesta tai Google Playstä
 2. Luo tunnus sähköpostiosoitteella ja salasanalla
 3. Liitä pankkitilejä sovellukseen valitsemalla ensin Spiir Suomi ja sitten oma pankkisi
 4. Kenttiin “username” ja “pin code” kirjoita verkkopankkitunnuksesi
 5. Sovellus etsii pankkitilisi kyseisestä pankista. Valitse kaikki tilit, joita haluat käyttää sovelluksessa
 6. Spiir on nyt asennettu laitteesesi!

Seuraavaksi sovellus kysyy sinulta lupaa lähettää ilmoituksia. Valitse tämä, jos haluat Spiirin näyttävän sinulle viestejä omasta kulutuksestasi.

Tämän jälkeen Spiir kysyy, haluatko lajitella menosi eri kategorioihin. Ison osan menoista se osaa lajitella automaattisesti, mutta jotkin sinun täytyy tehdä manuaalisesti. Erilaisia yläkategorioita löytyy useita:

Screenshot Sprii -sovelluksen kategoriasivusta. Sivulla lueteltuna erilaisten menojen kategorioita, kuten vapaa-aika ja ruokamenot

Näiden kategorioiden alle mahtuu vielä runsaasti pienempiä. Tarkempiin alakategorioihin kuuluvat esimerkiksi ruokaostokset, lainat, pikaruoka ja takeaway, lemmikkien tarvikkeet, sähkönkulutus ja vuokra. Alakategoriat tekevät rahan käytön seuraamisesta entistä helpompaa, sillä sen avulla näet heti, jos rahaa kuluu paljon asioihin, jotka eivät ole aivan välttämättömyyksiä.

Kuinka Spiiriä käytetään?

Asennettuasi Spriirin on aika kokeilla sen käyttöä. Spiirin ensimmäinen ominaisuus on omien tulojen ja menojen seuraaminen. Tämän voit tehdä joko käymällä yksityiskohtaisesti läpi kaikki tilitapahtumasi tai käyttää “overview” -osiota, joka kokoaa yhteen, kuinka paljon olet käyttänyt rahaa kuhunkin kategoriaan. Näin sinun on helpompi hahmottaa omaa rahan käyttöäsi. Jos huomaat rahojen katoavan paljon esimerkiksi vaatteisiin, voit pysähtyä pohtimaan, voisitko vähentää kulutusta tai esimerkiksi ostaa osan vaatteista käytettynä. Voit saada yllättävänkin paljon rahaa säästöön tällä tavalla.

Toinen ominaisuus on säästötavoitteiden asettaminen. Spiir aloittaa kysymällä, haluatko asettaa tavoitteen tiettyä tiliä varten vai jotain tiettyä kategoriaa varten. Kategoriasta voi valita joko laajemman kategorian, kuten vapaa-ajan, tai tarkemman kategorian, kuten takeaway -ruuat.

Screen shot Sprii -sovelluksen säästötavoitteen asettamisesta

Tämän jälkeen päätät, kuinka paljon haluat enintään kuluttaa rahaa kyseiseen kategoriaan kuukauden tai viikon aikana. Sovittuasi tavoitteen voit jatkossa seurata Spiirin kautta, kuinka lähellä olet asettamaasi ylärajaa. Mikäli olet sallinut Spiirin lähettää ilmoituksia, pitää sovellus sinut ajan tasalla tilanteestasi tavoitteen suhteen.

Screenshot Sprii -applikaation säästötavoite toiminnosta

Menojen ja tulojen seuraamisen ja säästötavotteiden asettamisen lisäksi Spiir pystyy myös vertailemaan kiinteiden menojesi hintoja samankaltaisiin palveluihin. Voit näin vaihtaa halvempaan palveluun mikäli sellainen löytyy.

Käyttäjiä saattaa mietityttää Spiirin tietoturva – omien pankkitietojen antaminen on ymmärrettävästi arveluttavaa. Spiir on kuitenkin täysin turvallinen ja sen kaltaiset monipankkipalvelut tulevat yleistymään vuodesta 2019 eteenpäin.

Kokemuksia Spiiristä

Spiir on samankaltainen kuin monet muutkin budjettisovellukset, mikä ei ole varsinaisesti huono asia. Spiir tekee oman kulutuksen seuraamisesta helppoa ja erityisesti eri kategoriat auttavat havainnollistamaan rahan menoa paremmin.

Tässä koottuna Spiirin parhaat puolet:

 • Helppo käyttää
 • Selkeä ja miellyttävä ulkonäkö
 • Hyvin monipuoliset kategoriat menoille
 • Ilmainen
 • Sovellukseen voi liittää kerralla useita pankkitilejä

Spiir sopii kenelle tahansa, joka haluaa tarkkailla omaa kulutustaan ja varmistaa pääsevänsä omiin säästötavoitteisiin. Koska sovellus on täysin ilmainen, voit huoletta kokeilla, olisiko Spiir juuri se keino, jolla sinä onnistut säästämisessä!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko