Top 5 sovellusta säästämiseen: Näillä laitat talouden kuntoon

Eikö säästäminen tahdo onnistua? Tuntuuko siltä, että rahat hupenevat itsestään? Ota nykyteknologia avuksi! Erilaisia oman talouden hallintaan tarkoitettuja sovelluksia löytyy jo lukuisia. Katso tästä arvostelumme viidestä suositusta budjettisovelluksesta ja löydä itsellesi sopivin.

1. Maksuton ja kätevä Spiir

Spiir on käyttötarkoitukseltaan melko perinteinen budjettisovellus, jolla voidaan seurata omia tuloja ja menoja. Spiiriin liitetään pankkitili, jolta sovellus saa tiedot rahoistasi ja niiden käytöstä automaattisesti. Toistaiseksi tämä ei ole ollut mahdollista suomalaisille suurimmassa osassa budjettisovelluksia, vaan kulutus kirjataan tyypillisesti manuaalisesti. Spiiriin voidaan myös liittää samanaikaisesti useiden eri pankkien tilit, jolloin näet kaikki tulosi ja menosi yhdessä paikassa.

Spiir on ulkonäöltään mukavan selkeä. Se lajittelee menosi automaattisesti eri kategorioihin, mikä helpottaa näkemään, mihin rahaa todella kuluu. Kategoriavaihtoehtoja on myös lukuisia. Tulojen ja menojen seuraamisen lisäksi voit luoda omia budjettisuunnitelmia merkitsemällä, miten paljon haluat kuluttaa rahaa tiettyyn menoon. Kaiken tämän lisäksi Spiir on täysin ilmainen.

Voit lukea tarkemman esittelyn Spiiristä täältä.

2. Monipuolinen YNAB

YNAB:in logo

YNAB, eli You Need a Budget, on amerikkalainen budjettisovellus, johon kirjataan omat tulot ja menot. Sovelluksella voidaan tämän lisäksi luoda omia säästötavoitteita ja budjetteja. Siihen kuuluu myös erityisiä ominaisuuksia, kuten ”Age of Money”, joka kertoo, kuinka monta päivää sitten ansaittuja rahoja käytät. Näet siis nopeasti, kuluuko raha samaa tahtia kuin sitä tulee vai oletko onnistunut säästämään.

YNAB:ia ei toistaiseksi ole suomeksi, eikä siihen voi liittää suomalaisia pankkitilejä. Tämän vuoksi joudut siis itse kirjaamaan sovellukseen omat tulosi ja menosi. Tämä aiheuttaa lisää työtä, mutta se pakottaa kiinnittämään huomiota omaan kulutukseen, mihin YNAB:in teho osittain perustuukin. YNAB:in sivustolla kerrotaan sen uusien käyttäjien säästävän sovelluksen avulla keskimäärin 5 000 € vuodessa.

YNAB on maksullinen sovellus, mutta sitä voi kokeilla ilmaiseksi.

3. Pivo omintakeisilla eduilla

Pivo tunnetaan luultavasti paremmin OP:n kehittämänä mobiilimaksusovelluksena, mutta sitä voidaan käyttää myös budjetointiin ja säästämiseen. OP:n asiakkaat voivat liittää oman käyttötilinsä sovellukseen ja ryhtyä tarkkailemaan kulutustaan sovelluksen kautta. Pivo osaa automaattisesti lajitella menot eri kategorioihin. Se ennustaa myös tulevan saldon tämänhetkisen kulutuksesi perusteella, mikä helpottaa ennakoimaan rahan menoa.

Pivo on kaiken kaikkiaan hyvin perinteinen budjettisovellus, mutta siihen kuuluu myös erikoisempia ominaisuuksia. Näitä ovat esimerkiksi pizzan tilaaminen sovelluksen kautta tai pöydän varaaminen ravintolasta. Pivon mobiilimaksupuoli on myös kätevä. Saat maksettua esimerkiksi kaverille nopeasti vastaanottajan puhelinnumeron perusteella. Maksusovelluksena Pivo toimii muidenkin pankkien asiakkaille kuin OP:n.

4. Suosittu Monefy

Monefy on yksi alan suosituimmista sovelluksista. Siitä on tarjolla sekä maksullinen että maksuton versio. Monefy on melko yksinkertainen budjettisovellus, johon kirjataan itse tulot ja menot ja lajitellaan ne manuaalisesti omiin kategorioihin. Sovellus piirtää ympyräkaavion, joka näyttää selkeästi, mihin rahat on kuluneet. Kuten suurin osa muistakin tämän artikkelin sovelluksista, myös Monefy on englanninkielinen.

Tulojen ja menojen kirjaaminen itse ylös voi tuntua työläältä, mutta Monefy on pyrkinyt tekemään tästä mahdollisimman kivuttoman prosessin. Kuten YNAB:in kohdalla, tämä voikin olla hyödyllinen ominaisuus, sillä se pakottaa käyttäjän todella kohtaamaan oman kulutuksensa. Monefy on kaikessa yksinkertaisuudessaan kätevä perusbudjettisovellus.

Monefyn voi synkronoida Google Driven tai Dropboxin kautta usealle älylaitteelle, eli voit käyttää sitä esimerkiksi sekä kännykällä että tabletilla.

5. Visuaalisesti miellyttävä Spendee

Spendeen logo

Spendee toimii samalla periaatteella kuin muutkin budjettisovellukset, eli näyttää sinulle tulosi ja menosi ja mahdollistaa omien budjettien suunnittelemisen. Se on saatavilla sekä maksullisena että maksuttomana. Spendeen käyttäjä voi lisätä tulot ja menot joko manuaalisesti tai maksetussa versiossa sovellus voi hakea ne siihen liitetyltä pankkitililtä. Toistaiseksi Nordea on ainoa Suomessa toimiva pankki, jonka voi liittää Spendeehen.

Spendee -sovelluksen saa osittain suomenkielisenä. Sen visuaalinen ilme on värikäs ja miellyttävä, mutta samalla selkeä.  Voit asettaa Spendeen lähettämään itsellesi muistutuksia laskuista ja huomautuksia asetettujen budjettien ylittämisestä.

Spendeen maksulliset versiot maksavat muutaman euron kuukaudessa, mutta niitä voi kokeilla maksutta ennen ostopäätöksen tekoa.

Muut budjettisovellukset

Arvostelumme viisi budjettisovellusta eivät ole suinkaan ainoat lajiaan, vaan samankaltaisia applikaatioita löytyy useita. Kokeile esimerkiksi seuraavia:

  • Penno: Penno on Takuusäätiön kehittämä maksuton budjettisovellus tulojen ja menojen kirjaamiseen.
  • Toshl Finance: Monipuolinen sovellus, jonka saa sekä maksullisena että maksuttomana versiona.
  • HomeBudget: Budjettisovellus, jonka voi synkronoida eri tietokoneille ja älylaitteille, jolloin esimerkiksi koko perhe voi käyttää sitä.
  • Goodbudget: Kotitalousten yhteiskäyttöön soveltuva sovellus, joka hyödyntää modernilla tavalla niin sanottua ”kirjekuorimenetelmää”.
  • My Budget Book: Perusbudjettisovellus, joka monista muista poiketen toimii myös ilman Internet -yhteyttä.
  • MunRahat: MunRahat on Danske Bankin asiakkaille suunnattu mobiilipankki, jolla opetetaan lapsille rahankäyttöä.
  • Excel: Budjettisovellusten kirjon keskelläkin monista tuttu ja turvallinen Excel -taulukkolaskentaohjelma on yhä toimivin tapa budjetointiin.

Mikäli olet kiinnostunut budjettisovelluksista, suosittelemme kokeilemaan eri vaihtoehtoja. Vaikka sovellukset toimivatkin samalla periaatteella, voivat yksityiskohdat kuten sovelluksen visuaalinen ilme tehdä suuren eron käyttäjälle.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko