Nano SIM on pienin kortti, jonka saat operaattoriltasi

Mikä on Nano SIM?

Nano SIM -kortit ovat SIM-korttien pienimpiä. Ne ovat tällä hetkellä ylivoimaisesti eniten käytettyjä kortteja. Jos ostat uuden puhelimen, tarvitset sellaisen melko varmasti. Puhelinliittymä ja nano SIM-kortti kulkevat käsi kädessä: tehdessäsi liittymäsopimuksen palveluntarjoajan kanssa, saat operaattorin SIM-kortin, joka sisältää henkilökohtaisen numerosi, valitsemasi liittymän palvelut sekä tallennustilaa esimerkiksi tekstiviesteille ja yhteystiedoille.

Kortti on kooltaan 8.8 x 12.3mm ja siinä ei ole melkein mitään reunaa sirun ympärillä. On siis vaikea kuvitella, että fyysiset kortit tulisivat enää tämän pienemmäksi tulevaisuudessa, ellei siru itse ole kutistunut.

SIM-kortit ovat ajan myötä kutistuneet pääasiassa siksi, että pienemmän korttipaikan ansiosta voidaan laitteille vapauttaa enemmän tilaa, esimerkiksi suuremmalle akulle tai muille uudistetuille komponenteille. Myös puhelinten kokoa voidaan kortin kutistumisen myötä pienentää.

Tulevaisuudessa eSIM, joka on täysin elektroninen kortti, tulee luultavasti korvaamaan fyysiset SIM-kortit. eSIM on vielä varsin harvinainen, mutta saatavilla jo joihinkin mobiililaitteisiin.

Mille mobiililaitteille kortti käy?

Suurin osa vuodesta 2015 lähtien valmistetuista älypuhelimista tukee nano SIMiä. Kortin tarvitsevat esimerkiksi nämä suositut ja nimekkäät älypuhelimet ja mallit:

  • iPhone. Esim. 12, 11 ja XS
  • Samsung Galaxy. Esim. S21 Ultra, S21 ja S20
  • OnePlus 8
  • Huawei P30 Pro
  • Honor 9 X

Nano-kokoa olevan kortin tarvitsee myös moniin muihin uusimpiin mobiililaitteisiin, kuten tabletteihin ja reitittimiin. Voit tarkistaa esimerkiksi laitteen pakkauksesta, valmistajan sivuilta tai operaattoriltasi, minkä kokoisen SIM-kortin laitteeseesi tarvitset.

Mistä voin hankkia Nano SIM-kortin?

Suomessa kortteja tarjoavat kaikki matkapuhelinoperaattorit, kuten:

Voit hankkia uuden SIM-korttisi tilaamalla sen liittymän tarjoajan nettisivuilta, soittamalla asiakaspalveluun tai vierailemalla operaattorin liikkeessä. Yleensä uutta liittymää hankkiessa kortista ei tule ylimääräisiä kustannuksia.

Jos kuitenkin tarvitset Nano SIM-kortin, koska uusi puhelimesi ei tue nykyistä SIM-korttia, korttisi on mennyt rikki tai kadonnut, saattaa operaattori veloittaa tästä erillisen maksun. Voit tarkistaa mahdollisista kustannuksista suoraan palveluntarjoajasi hinnastosta.

Uusi kortti on saatavilla yleensä kombinaatio-korttina, josta löytyvät kaikki tarjolla olevat korttikoot (mini, micro ja nano). Kortista voi itse helposti naksauttaa irti haluamansa koon.

Nano sim-kortti ja kaksi muuta korttikokoa pöydällä
Yleensä kortista voi itse naksauttaa irti haluamansa koon kolmesta eri vaihtoehdosta.

Säilyykö vanha numeroni korttia vaihdettaessa?

Kun otat uuden kortin käyttöön nykyiseltä operaattoriltasi, vanha kortti lakkaa toimimasta. Vaikka korttisi vaihtuu, puhelinnumerosi säilyy samana. Samoin muut liittymällä olevat palvelut (esim. data, puhe- ja tekstiviestipaketit) säilyvät ennallaan.

Jos olet vaihtamassa liittymää, voit valtuuttaa palvelusopimuksen allekirjoituksen yhteydessä uuden operaattorisi irtisanomaan käytössäsi olevan operaattorin ja siirtämään vanhan numerosi uuteen liittymään. Muistathan ennen uuden sopimuksen solmimista ja numeronsiirtoa tarkistaa, että sinulla ei ole määräaikaista sopimusta nykyisen palveluntarjoajasi kanssa voimassa.

Huom! Älä irtisano nykyistä liittymääsi, mikäli haluat säilyttää nykyisen numerosi. Irtisanotun liittymän numeroa ei valitettavasti ole mahdollista siirtää.

Voiko kortin leikata pienemmäksi itse?

Mikäli sinulla on mini tai micro SIM ja tarvitset Nano -kokoisen kortin, voit halutessasi leikata sen itse pienemmäksi. Tämä ei kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä leikkauksen yhteydessä kortin siru voi vaurioitua. Kaikista varminta onkin hankkia uusi kortti operaattoriltasi.

Jos kuitenkin päädyt kortin leikkaamiseen, löytyy netistä useita ohjevideoita. Ohjeiden lisäksi tarvitset seuraavat materiaalit:

  1. Terävän leikkuutyökalun. Nano SIM -leikkureita voi ostaa niitä tarjoavista liikkeistä. Mikäli haluat enemmän haastetta, kortin leikkaus onnistuu myös tukevilla ja terävillä saksilla
  2. Viivaimen tai jotain tasaista ja suoraa, joka auttaa sinua suoran linjan piirtämisessä
  3. Nauhan, joka on mieluiten kaksipuolinen
  4. Hiekkapaperia kiillotukseen ja pieniin säätöihin
  5. Kynän

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko