Vertaislaina - lainaa suomalaiselta suomalaiselle

Vertaislaina on lainamuoto, jossa suomalaiset lainaavat toisilleen rahaa. Vertaislainaa kutsutaan myös P2P-lainaksi, yksityishenkilöiden väliseksi lainaksi ja yksityislainaksi. Maailmalla se on jo ollut pidemmän aikaa iso juttu ja viime vuosina yksityishenkilöiden väliset lainat on saanut jalansijaa myös Suomessa. Vertaislainamarkkinoiden uskotaan kasvavan voimakkaasti tulevina vuosina.

Vertaislainaa sanotaan maailman vanhimmaksi lainamuodoksi. Eikä syyttä, sillä onhan ihmiset kautta aikojen lainannut toisiltaan rahaa. Viime vuosikymmeninä lainamarkkinoita on hallinnut pankit ja erilaiset rahoituslaitokset. Markkinoilla on kuitenkin vaihtoehtoisia palveluja hakea lainaa. Yksi niistä on vertaislaina, jossa yksityishenkilöt lainaavat rahaa toisilleen. Yleensä lainaaminen tapahtuu jonkin palveluntarjoajan luoman palvelun välityksellä. Pääasiassa palvelu toimii verkossa, joten se on ajasta ja paikasta riippumaton tapa hakea lainaa. Vertaislainaa tarjoavia palveluita on useita ja se on turvallinen sekä nopea vaihtoehto perinteiselle pankkilainalle. Lainan rahoittajina toimii yksityishenkilöt, jotka sijoittavat omia rahojaan palveluun.

Palvelussa lainanhakija voi jättää lainahakemuksen, johon määrittää lainattavan summan, takaisinmaksuajan ja toivomansa koron. Hakemuksessa täytetään samalla kertaa myös omat tulot ja menot, lainan syy ja muut oleelliset tiedot. Omat tietosi vaikuttavat siihen, millaisen luottoluokituksen saat. Luottoluokitus puolestaan vaikuttaa siihen, millä korolla sinulle mahdollisesti annetaan lainaa. Voit saada lainan, joka koostuu yhden tai useamman lainaajan rahoista. Yksinkertaistaen voisi sanoa että saat lainaa toiselta suomalaiselta! Muista kuitenkin, että hakijalle laina on kuin mikä tahansa tavallinen laina ja sitä maksetaan pois kuin muitakin lainoja. Lainan koron lisäksi maksettavaksi tulee tyypillisesti palvelumaksu, mikä on normaali käytäntö minkä tahansa lainan kohdalla.


Vertaislainaa pääset helposti hakemaan Raha.fi:n kätevän palvelun kautta. Täytä vain yksi hakemus ja me ohjaamme sinut eteenpäin. Hakemuksen täyttäminen ei vielä sido sinua mihinkään, joten voit rauhassa vertailla lainoja.

Hae lainaa

Vertaislaina pähkinänkuoressa

Vertaislaina yhdistää henkilöt, jotka tarvitsevat lainaa niihin, jotka haluaa tarjota rahaa lainaksi. Henkilöiden välisenä markkinapaikkana toimii palvelu, joka tuo nämä henkilöt yhteen. Palvelu perii palvelumaksun samaan tapaan, kuin pankitkin. Huomaa, että palvelu toimii vain kohtauspaikkana henkilöille, jotka haluavat lainaa yksityishenkilöltä. Vertaislainapalvelut eivät siis itse lainaa rahaa.

Hakeminen on helppoa

Vaikka vertaislainan mekanismi voi äkkiseltään kuulostaa monimutkaiselta, on sen hakeminen silti yhtä helppoa kuin minkä tahansa muunkin lainan. Helpoiten vertaislainan hakeminen tapahtuu Raha.fi:n kätevällä palvelulla. Lainahakemuksen voit tehdä tietokoneella tai älypuhelimella vaivattomasti ja nopeasti. Lainapäätöksen saat nopeasti, eikä se vielä sido sinua mihinkään.

Vertaislainaa nopeasti

Voisi luulla, että vertaislainapäätöksissä kestää, mutta asia ei todellakaan ole niin. Vertaislainaa tarjoavat palvelut on usein automatisoinut hakemusten käsittelyn, joka mahdollistaa nopeat lainapäätökset. Sinun ei siis tarvitse välttämättä kuluttaa päiviä odotellen, että lainasi varmistuu. Hakemuksesi pyritään käsittelemään mahdollisimman

P2P-laina maailmalla

Vertaislaina, joka tunnetaan myös nimellä P2P-laina, on ollut maailmalla jo pidempään nousussa. Viime vuosina se on noussut myös Suomessa kilpailemaan muiden lainamuotojen kanssa. Yksityishenkilöiden välinen laina on osa nykyaikaista jakamistaloutta ja sen on ennustettu kasvavan huomattavasti seuraavien vuosien aikana. Etenkin Kiinassa uskotaan P2P-lainan kasvavan voimakkaasti.

Lainaa suomalaiselta suomalaiselle

Kahden yksityishenkilön välinen laina on nostamassa profiiliaan myös Suomen lainamarkkinoilla. Pääsääntöisesti Suomessa toimivissa vertaislainapalveluissa suomalaiset lainaavat toisilleen rahaa. Toki rahoittajien joukossa voi olla myös ulkomaisia sijoittajia. Suosion kasvun syynä saattaa olla yksinkertaisesti se, että lainanhakija haluaa mieluummin ottaa lainaa toiselta suomalaiselta henkilöltä kuin isolta rahoituslaitokselta.

Hae vertaislainaa nyt

Hae nyt

Vertaislaina lainamuotona

Vertaislaina on lainamuotona suhteellisen uusi ja saattaa herättää kysymyksiä. Pureudutaan siihen nyt hieman tarkemmin.

Saako sitä helpommin kuin perinteistä lainaa?

Vertaislainaa ja perinteistä lainaa yhdistää se, että niitä haetaan samoilla tiedoilla. Sitä esimerkiksi ei saa, jos hakijalla on maksuhäiriömerkintöjä tai liian pienet tulot haettavaan lainaan nähden. Yksinkertaistaen voidaan sanoa, että jos ei saa perinteistä lainaa, on myös vaikea saada vertaislainaa. Vertaislainaa haetaan hyvin samalla tavalla kuin perinteisiä lainoja. Hakija tekee hakemuksen, jonka tietojen perusteella hakijalle muodostuu tietty luottoluokitus. Luottoluokitus määrittää sen, minkä kokoisen koron hän lainalleen saa. Luottoluokitus perustuu muun muassa hakijan tuloihin ja menoihin, asumistietoihin ja muihin lainoihin. Maksuhäiriöt ovat luonnollisesti este vertaislainan saamiseksi.

Vertaislaina vs. perinteinen laina

Hakijan on hyvä suhtautua vertaislainaan samoin tavoin kuin perinteiseen lainaan. Ainoa seikka mikä erottaa vertaislainan muista lainamuodoista on lainan alkuperä. Perinteisessä lainassa rahoituslaitokset myöntävät lainaa ja siitä saatavilla koroilla sekä palvelumaksuilla toimintaa rahoitetaan. Vertaislainassa lainan rahoittajina ovat kuitenkin yksityishenkilöt, jotka ottavat henkilökohtaisen riskin yksityislainaa myöntäessään. Rahoittajat voivat itse määritellä millaisella korolla he rahaa lainaavat. Mitä isompi on tuotto-odotus, sitä isompi on riski ja rahoille saatava korko. Rahoittajan näkökulmasta vertaislaina on hyvin lähellä perinteistä sijoittamista. Yksi laina koostuu yhden tai useamman rahoittajan rahoista.

Yksityislainan hakeminen

Vertaislainan hakeminen on helppo tehdä hakemuksella esimerkiksi Raha.fi:n kautta. Lainahakemuksen täyttää parissa minuutissa. Lopullisessa lainahakemuksessa ilmoitat lainan määrän, takaisinmaksuajan ja toivomasi koron. Hakemuksessa kysytään muita lainapäätöksen kannalta oleellisia tietoja esimerkiksi tuloistasi, menoistasi ja muista lainoista. Saamiisi lainatarjouksiin voit tutustua kaikessa rauhassa. Kun olet löytänyt sinulle sopivan tarjouksen, voit hyväksyä sen kätevästi omilla verkkopankkitunnuksilla. Laina on sinulle täysin normaali ja samanlainen kuin mistä tahansa muualta hankittu laina.

P2P- laina tulevaisuudessa

Kahden yksityishenkilön välinen laina on tullut jäädäkseen. Maailmalta saadaan jatkuvasti viitteitä siitä, että yksityislainat tulevat yleistymään. Mikään ei myöskään ole esteenä sille että tulevaisuudessa suomalaiset lainaavat toisilleen rahaa enemmän. Sijoittajalle tilanne on otollinen, sillä P2P-lainat luo uusia mahdollisuuksia sijoittaa. Se on hyvä ja suhteellisen turvallinen sijoituskohde. P2P-lainojen yleistyminen on hyvä asia myös lainanhakijoille. Yleistymisen myötä markkinoille tulee uusia toimijoita, jolloin saadaan enemmän yksityishenkilöitä lainaamaan rahaa. Tämä puolestaan saattaa madaltaa korkoja.

Kuka vertaislainaa voi hakea?

Vertaislainaa voi hakea jokainen henkilö joka täyttää alla olevat ehdot. Vaikka vertaislaina poikkeaa hieman totutusta, se toimii silti normaalien alan pelisääntöjen mukaan ja lainan saamisen vaatimukset ovat samat kuin millä tahansa muillakin rahoituslaitoksila.

Ikä

hakijan on oltava täysi-ikäinen. Riippuen palveluntarjoajista, vähimmäisikäraja voi olla suurempikin. Joissain paikoissa voi mahdollisesti olla yläikäraja.

Luottotiedot kunnossa

Lainaa hakiessa luottotiedot on oltava kunnossa ja maksuhäiriömerkintä on este lainan saamiselle. Tällä koitetaan välttää lainanhakijan ylivelkaantuminen

Riittävät tulot

Hakijalla tulee olla riittävät tulot lainattavaan summaan nähden.

Usein kysytyt kysymykset vastauksineen

Vertaislaina on uusi lainamuoto, joten siitä varmasti herää kysymyksiä. Lue alta usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastaukset niihin.

Suurimman lainan määrä vaihtelee lainanantajan mukaan. Lainan enimmäismäärään vaikuttaa myös luottoarviosi. Vertaislainan määrät vaihtelevat yleisesti 800 - 15 000€ välillä.

Vertaislainan korko määräytyy sinulle tehdyn luottoluokituksen mukaan. Mikäli luottoluokitus on hyvä, sinun takaisinmaksukyvyn katsotaan olevan hyvä ja sinulle todennäköisesti tarjotaan matalampaa korkoa. Toisaalta, jos lainattava summa on suuri, ja tulosi on suhteellisen pienet, katsotaan takaisinmaksukykysi olevan heikompi, jolloin korko puolestaan on suurempi

Luottoluokitus tehdään sinulle automaattisesti lainahakemuksen yhteydessä ja siihen vaikuttaa antamasi tiedot.

Hakemuksessa kysytään muun muassa sinun tulosi, asuinmuotosi ja mahdolliset muut lainat.

Todennäköisesti et voi saada lainaa, jos sinulla on maksuhäiriömerkintä. Vertaislaina ei ole poikkeus. Lainanhakijan luottotiedot tarkistetaan aina ennen lainapäätöksen tekemistä. Alla on vielä lueteltu kriteerit, jotka lainanhakijalta odotetaan.

  • Täysi-ikäisyys. Joillain lainanmyöntäjillä vähimmäisikäraja voi olla korkeampi ja joissain paikoissa voi olla käytössä myös enimmäisikäraja.
  • Puhtaat luottotiedot.
  • Suomalainen henkilötunnus ja asuinosoite Suomessa. Tässä saattaa olla vaihtelua eri yritysten kesken mutta suurin osa edellyttää näitä.
  • Riittävät tulot lainattavaan summaan nähden.

Vertaislaina on kuten mikä tahansa muukin laina, eikä siinä ei ole mitään sellaisia riskejä mitä perinteisessä lainassa ei olisi.

Lue asiantuntijoidemme vinkkejä

Haluamme auttaa Sinua säästämään arjen raha-asioissa.

Lainaa ilman vakuuksia

Lainaa ilman vakuuksia

Vakuudeton laina on helppo hakea suoraan netistä vaikka heti. Tutustu paremmin vakuudettomiin lainoihin.

Lue lisää
Lainaa heti

Lainaa heti

Hauatko lainan mahdollisimman nopeasti? Netistä voit saada isonkin lainasumman heti tilillesi.

Lue lisää
Lainaa netistä pankkitunnuksilla

Lainaa netistä pankkitunnuksilla

Pankkitunnukset mahdollistavat nopean ja turvallisen lainaamisen netistä. Nämä lainat saat pankkitunnuksilla.

Lue lisää