21 yleistä kysymystä ja vastausta lainan kilpailutuksesta

Lainojen kilpailuttaminen kannattaa aina ennen lainan hakemista. Olemme koonneet tähän artikkeliin tärkeimmät kysymykset ja vastaukset koskien lainojen kilpailuttamista. Voit myös kokeilla lainojen kilpailutusta samantien artikkelin lopusta löytyvällä hakemuksella!

1. Mitä lainan kilpailutus tarkoittaa?

Lainan kilpailutus tarkoittaa sitä, että haet lainaa useasta eri pankista, rahalaitoksesta ja luotonantajalta samalla kertaa. Kun kilpailutat lainan kilpailutuspalvelun kautta, säästät aikaa, rahaa, sekä vaivaa; sinun tarvitsee tehdä vain yksi hakemus, jolla tavoitat kaikki lainanmyöntäjät.

2. Miksi minun kannattaa kilpailuttaa laina?

Sinun kannattaa kilpailuttaa laina, jotta saat lainallesi parhaimmat mahdolliset ehdot ja säästät näin rahaa. Kilpailuttamisen jälkeen sinulla on useita lainatarjouksia, joista voit valita sinulle sopivan ja edullisen lainan. Jos et kilpailuta lainaa ja otat ensimmäisen lainan joka sinulle myönnetään, saatat tietämättäsi ottaa kalliin lainan.

Kun käytät kilpailutuspalvelua, saat myös apua hakemuksen teossa ja sopivan lainatarjouksen valitsemisessa.  Jos teet kilpailutuksen itse, joudut itse selvittämään ja tulkitsemaan lainaehtoja. Joudut myös lähettämään erikseen joka pankkiin hakemuksen ja olemaan tarvittaessa itse yhteydessä pankkeihin.

3. Miten kilpailutan lainan?

Kun vertailutat lainan palvelun kuten Raha.fi kautta, täytät ainoastaan yhden lainahakemuksen joka lähetetään puolestasi eteenpäin pankkeihin. Sinua myös tarvittaessa neuvotaan hakemuksen täyttämisessä ja sopivan lainatarjouksen valitsemisessa.

Kilpailuta lainat ilmaiseksi Raha.fi:ssä

4. Maksaako lainan kilpailutus?

Sinulle ei tule ylimääräisiä kuluja lainan kilpailuttamisesta eli se on sinulle täysin ilmaista. Kulut eivät siis ole este kilpailuttamiselle.

5. Montako pankkia voin kilpailuttaa kerralla?

Pankkien määrää ei ole rajoitettu mitenkään. Voit kilpailuttaa kerralla kaksi tai vaikkapa kymmenen pankkia ja rahalaitosta.

6. Mitä tietoja minun pitää antaa?

Hakemasi lainasumman, laina-ajan, sekä perustietojesi lisäksi sinulta kysytään hakemuksessa yleensä nykyisen työsuhteesi laadusta, mikä on koulutustasosi, miten asut, sekä mitä luottokortteja ja lainoja sinulla on entuudestaan ja minkä summan edestä. Tietojen antaminen tässä vaiheessa oikein on tärkeää lainan nopean saamisen kannalta.

Mies kokeilee lainan kilpailuttamista kannettavalta tietokoneelta

7. Mitkä lainat voin kilpailuttaa?

Voit kilpailuttaa minkä tahansa lainan aina pienestä kulutusluotosta aina jopa 70 000 € lainaan asti.

8. Mitä lainassa oikein kilpailutetaan?

Lainassa kilpailutetaan mm. lainan korko, marginaali ja erilaiset päälle tulevat palvelumaksut. Tärkeintä on saada kokonaisuus, joka on sinulle edullinen ja kannattava laina.

9. Kuinka paljon lainaa voin hakea kilpailuttamalla?

Pienin mahdollinen lainasumma on yleensä noin 100 €. Erilaisia kulutusluottoja voi yleensä hakea noin 70 000 € asti ja asuntolainaa kilpailutettaessa puhutaan jo jopa 500 000 € lainoista. Kilpailuttaminen on aina järkevää – oli kyseessä sitten pienehkä 2500 € laina lomamatkaa varten tai iso 40 000 € laina kodin remonttia varten.

10. Kauanko vastausten saaminen kestää?

Usein se tapahtuu jo saman päivän aikana tai muutaman arkipäivän sisällä hakemuksen lähettämisestä. Jokainen pankki ja rahoituslaitos lähettää sinulle lainatarjouksen yleensä sähköpostilla. Saat siis vastauksen hyvin nopeasti ja sinun ei tarvitse soitella hakemuksesi perään, niin kuin usein itsenäisesti suoraan pankista lainaa hakiessa joutuu.

11. Milloin saan rahat tililleni?

Rahojen saaminen tilille riippuu hyvin paljon pankista, josta otat lainan. Se voi kestää muutamasta tunnista muutamaan päivään. Yleensä mitä pienempi lainasumma on, sitä nopeammin se siirretään tilillesi. Kaiken kaikkiaan rahojen siirto tilille tapahtuu nopeasti.

12. Onko lainaa helpompi saada kilpailuttamalla?

Lainan myöntämisen ehdot eivät kuitenkaan ole löysemmät kilpailuttaessasi lainaa, vaan ne ovat samat kuin muulloinkin lainaa hakiessa. Todennäköisyytesi saada lainaa kuitenkin kasvaa, kun lainaa haetaan useasta eri pankista ja rahalaitoksesta, joilla on jokaisella erilaiset ehdot lainan myöntämisen suhteen.

13. Voinko saada enemmän lainaa kilpailuttamalla?

Lähtökohtaisesti voit saada sen summan lainaa, jota olet hakenut. Joskus pankit voivat myös tarjota suurempaa summaa kuin mitä hait. Jos esimerkiksi haet lainaa 7000 €, jotkin kilpailutuksessa mukana olevista pankeista voivat tarjota sinulle 10 000 € lainan. Näin on tapahtunut usein etenkin vuoden 2019 korkoja laskeneen lakimuutoksen jälkeen: pankit tarjoavat mielellään hieman isompaa lainaa, jotta korkoa ehtisi kertyä mahdollisimman pitkältä ajalta.  Toisaalta jos tulosi eivät pankkien laskelmien mukaan ole täysin riittävät hakemaasi lainasummaan suhteutettuna, ne voivat tarjota hieman pienempää summaa. 7000 € hakeneelle voidaan esimerkiksi tarjota 5000 € laina.

14. Kuinka pitkän laina-ajan voin saada kilpailuttamalla?

Muiden kuin asuntolainojen kohdalla takaisinmaksuaika on yleensä 1-15 vuotta.

15. Paljonko voin säästää kilpailuttamalla lainan?

Pankeilla ja rahalaitoksilla on omat ehtonsa lainojen suhteen, joten tarkkaa summaa on mahdotonta sanoa etukäteen, sillä se riippuu myös lainasummasta ja yleisestä elämäntilanteestasi pankkien ja rahalaitosten silmissä. Säästö voi kuitenkin olla satoja euroja.

Tyylikäs mies pitelee kahvikuppia kädessään ja suunnittelee kilpailuttavansa lainansa

16. Voinko kilpailuttaa lainan, joka minulla jo on?

Kyllä, myös vanhojen lainojen kilpailuttaminen on mahdollista. Se on myös erittäin kannattavaa ja voit säästää useita satoja euroja nykyiseen lainaasi verrattuna.

17. Milloin vanhat lainat kannattaa kilpailuttaa?

Vanhat lainat kannattaa kilpailuttaa varsinkin silloin, kun elämäntilanteesi on muuttunut. Jos olet esimerkiksi saanut vakituisen työn tai muuttanut omistusasuntoon, vanhat kulutusluotot on hyvä kilpailuttaa. Tilanteesi on pankkien ja rahalaitosten silmissä kovin erilainen, kuin aikaisemmin. Vaikka elämässäsi ei olisi suuria muutoksia tapahtunutkaan, lainan kilpailutus ei ole lainkaan huono idea. Voit aina olla hyväksymättä uusia tarjouksia.

18. Onko kilpailuttaminen turvallista?

Kyllä, lainan kilpailuttaminen on turvallista. Hakemuksellasi antamasi tiedot eivät päädy kilpailuttajan, pankkien ja rahalaitosten lisäksi muille tahoille. Saamasi lainatarjoukset ovat myös luotettavia ja turvallisia.

19. Saako kilpailuttamalla varmasti vastauksen pankeilta?

Saat vastauksen erittäin suurella todennäköisyydellä. Jos hakemuksessasi ilmenee jokin seikka, joka estää lainan hakemisen tietystä pankista tai rahalaitoksesta, et välttämättä saa vastausta kyseisestä paikasta.

20. Onko kilpailuttaminen sitovaa vai voinko olla ottamatta lainaa?

Lainan kilpailutus ei vielä sido sinua lainan ottamiseen. Voit tutustua lainatarjouksiin rauhassa ja tehdä tarjousten saamisen jälkeen päätöksen lainanotosta.

21. Haittaako, jos minulla on luottohäiriömerkintä?

Jos sinulla on luottohäiriömerkintä, lainan saaminen ei ole ikävä kyllä mahdollista.

Kilpailuta lainasi Raha.fi:n hakemuksella

Kokeile Raha.fi:n maksutonta lainojen kilpailuttamista. Välitämme hakemuksesi yhteistyökumppaneillemme ja haemme sinulle parhaat lainatarjoukset. Lainasummat vaihtelevat 100 eurosta aina 70 000 euroon asti ja takaisinmaksuaikaa voit saada jopa 15 vuotta. Kaikki kauttamme saatavat lainat ovat vakuudettomia.

LAINASUMMA

LAINA-AIKA

Arvioitu kuukausierä €/kk

Nimelliskorko voi vaihdella 4,5-20,0 % välillä. Laina-aika on 1-15 vuotta. Esimerkkilaskelma: lainan ollessa 15 000 € ja takaisinmaksuajan 8 vuotta on kuukausierä 210 €. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 20 174 €. Nimelliskorko on 7,75 % ja todellinen vuosikorko 8,03 %.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko