Hae uuden yrityksen rahoitus kätevästi netistä

Uudella yrityksellä raha voi nousta ongelmaksi nopeasti – usein jo ennen yrityksen perustamista. Miten löytää sopiva rahoitus vasta aloittavalle yritykselle? Yksi selkeä vaihtoehto on yrityslaina mutta muitakin mahdollisuuksia on. Käymme läpi eri vaihtoehdot.

Ennen rahoituksen hakemista

Yrityksen perustaminen vaatii monenlaisia kuluja toimitilojen hankkimisesta vaadittavan laitteiston ostamiseen. Yrityksen toiminnan alkamisen jälkeen rahaa voi kulua myös esimerkiksi työntekijöiden palkkaan ennen kuin yrityksellä on juurikaan tuloja. Rahoituksen löytäminen on siis aloittelevalle yrittäjälle tärkeää.

Ennen kuin rahoitusta haetean tulisi tehdä huolelliset laskelmat siitä, miten paljon menoja yrityksellä tulee olemaan ensimmäiset kuukaudet. Näin voit paremmin suunnitella, millaista rahoitusta haet ja miten paljon. Esimerkiksi lainaa hakiessa kannattaisi mielessä olla mahdollisimman tarkat arviot siitä, miten paljon lainaa hakee ja millaisella takaisinmaksuajalla.

Rahoitus ennen yrityksen perustamista

Varsinainen yrityslaina uudelle yritykselle ei ole yleensä mahdollista ennen kuin yritys on virallisesti perustettu ja rekisteröity. Rahoitusta yrityksen perustamisvaiheessa voi kuitenkin saada muutakin kautta:

Oma pääoma

Aloittelevan yrityksen rahoituksesta iso osa saattaa tulla yrittäjän omasta taskusta. Omat säästöt ovat myös aina halvin rahoituskeino, sillä et joudu maksamaan korkoja tai muita maksuja kenellekään. Koko omaisuutta ei kuitenkaan kannata laittaa peliin siltä varalta, ettei kaikki menekään suunnitelmien mukaisesti.

Laina pankista tai rahoituslaitoksesta

Pankista voi olla mahdollista saada lainaa yrityksen perustamiseen, jos sinulla on vakuudet ja takaukset kunnossa. Riippuen rahan tarpeestasi myös verkossa toimivilta rahoituslaitoksilta saatavat nopeat lainat ovat vaihtoehto joko pankkilainan ohelle tai sen sijasta. Vakuudettomia kulutusluottoja saat haettua jopa 70 000 € asti.

Yksityiset rahoittajat

Esimerkiksi niin sanotut bisnesenkelit tai enkelisijoittajat ovat yksityisiä rahoittajia, jotka sijoittavat sekä aikaa että rahaa startup-yrityksiin. Vastineeksi sinun on mahdollisesti annettava osuus yrityksestäsi, eli kannattaa olla tarkkana, keneltä rahoituksen vastaanottaa.

Starttiraha

Starttirahalla tuetaan yrittäjäksi ryhtymistä. Sen tarkoituksena on turvata aloittelevan yrittäjän toimeentulo, eli sitä ei käytetä varsinaisesti yrityksen perustamiseen. Starttirahaa on haettava ennen yrityksen perustamista, mutta kaikki edellytykset liiketoiminnan aloittamiseksi on jo oltava.

Starttiraha myönnetään yhdeksi tai kahdeksi 6 kuukauden jaksoksi. Sitä voi saada, vaikka olisi työtön tai opiskelija. Starttirahan määrä on 32,40 € päivässä eli noin 700 € kuukaudessa.

Nuori yrittäjä nainen iloitsee uuden yrityksensä perustamisesta

Vasta perustetun yrityksen rahoitus

Kun itse yritys on jo rekisteröity, alkaa yrittäjällä olla enemmän mahdollisuuksia lainojen suhteen. Osa yritysluotoista myönnetään kuitenkin vasta, kun yhtiöllä on takana vähintään muutama kuukausi toimintaa. Vastikään rekisteröity yritys voi kuitenkin saada rahoitusta muun muassa seuraavien keinojen kautta:

Finnveran laina ja takaus

Finnvera on valtion omistama rahoituslaitos, joka tarjoaa tukea yritystoiminnan alkuun ja kasvuun. Aloittelevalle yrittäjälle Finnvera voi antaa joko takausta pankista haettavaan lainaan tai myöntää itse lainan. Finnvera ei kuitenkaan voi yleensä olla lainan ainoa rahoittaja eikä ainoa takaaja, vaan vain osa siitä. Finnveran lainaa voi hakea jo ennen yrityksen perustamista, mutta sen saa käyttöön vasta perustamisen jälkeen. Finnveran lainaa voi saada myös ulkomaan kansalainen.

Yrityslainat uusille yrityksille

Erilaiset yrityslainoja myöntävät lainapalvelut myöntävät rahaa uusille yrityksille hieman erilaisin perustein. Osalle esimerkiksi henkilötakaus voi olla ehtona, kun taas toinen vaatii reaalivakuuksia. Yksityishenkilön lainatessa rahaa uudelle yritykselle esimerkiksi vertaislainapalvelun kautta voi yrityksen liikeidea olla riittävä päätökseen lainan myöntämisestä.

Avustukset ja tuet

Kun yritys on aloittanut toimintansa, sillä voi olla mahdollisuudet avustuksiin kuten palkkatuki, erilaiset säätiötuet ja ELY:n avustukset kuten yrityksen kehittämisavustus ja maaseudun yritysrahoitus.

Vakuuksien ja takaajien merkitys yrityslainassa

Ainakin vasta aloittaneelle yritykselle myönnettävä laina vaatii lähes aina jonkinlaiset vakuudet tai takaajat. Näitä voivat olla reaalivakuudet tai henkilötakaukset. Finnveran takaus voi olla erityisen hyödyllinen uudelle yritykselle, koska yrityksellä ei välttämättä vielä ole vakuudeksi sopivaa omaisuutta.

Vakuudeton yrityslaina voi kuitenkin olla mahdollinen joissain tapauksissa uusillekin yrityksille. Myös erilaisia kulutusluottoja saa täysin vakuudettomina mikäli itseltä ei löydy vakuuksia yrityslainaan.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme

Valikko